2023 tegemoet….

Het jaar 2023 is nu een week oud en het is wel leuk om de blog voor 2022 af te sluiten. Wij willen al onze volgers bedanken voor de belangstelling en voor de fijne wensen die wij , in welke vorm dan ook, van jullie mochten ontvangen. De kaarten blijven nog eventjes hangen. De rest van de kerstversiering is deze week wel de deur uit😉

Oktober

Na onze terugreis vanuit Nederland was het heerlijk om weer thuis te zijn. Maar na een poosje wil je wel weer iets ondernemen. Zo gingen we een week nadat we thuisgekomen waren met Jan en Annie op stap naar Charlottenberg. Het was een prachtige dag en de weg er naar toe gaf prachtige vergezichten.

Charlottenberg is een dorp vlakbij de Noorse grens met een groot winkelaanbod, met name gericht op de Noren. Deze zijn er dan ook aan de overhand. We gaan hier wel eens vaker naar toe en ook nu hebben we goede inkopen gedaan. Van kleding en schoenen tot kroketten en Vietnamese loempia’s 😁😋. Ook lekker gegeten samen. Kortom een fijne dag. De rest van de maand verliep rustig. Ook het weer was nog steeds zacht.

Op 22 oktober konden we ’s avonds genieten van het Noorderlicht. We hebben het mooiste gemist, omdat we het te laat in de gaten hadden, maar het was toch prachtig op te zien.

November

Al een tijdje liepen we met de gedachte om de bijkeuken een opknapbeurtje te geven. Dus naar Karlstad om de benodigde zaken te kopen. Echt zin in de uitvoering hadden we nog niet. Maar op zondag ben ik een deel van het behang af gaan trekken. Jaap vroeg me, of ik dat echt wel goed bedacht had. Ja, als dat er niet meer uitziet, moet je op maandag wel verder😉. En zo gebeurde het. Jaap was van de demontage afdeling en ik de behanger. En daarna promoveerde Jaap dan weer naar de montage afdeling. Ook moest er een stukje betegeld worden, hetgeen op mijn bordje lag. Het verliep allemaal vlot en op donderdag was het klaar! Nog een leuk kastje geplaatst en het totale plaatje was naar tevredenheid.

In november zijn hier altijd heel veel kerstmarkten. In december vrij weinig meer. De eerste hier in de buurt was al rond 3 november. Dat is me toch echt te vroeg. Rond half november was de kerstmarkt in Ransäter. Daar gezellig met Jan en Annie heengegaan en wat kleine dingen gekocht.

Met Annie heb ik veel lol gehad met loppis bezoekjes. Leuke dingen gevonden! Op die dagen is Jaap graag in de schuur met zijn trein bezig. En zo verstrijkt de tijd ook in sneltreinvaart. Op 26 november hebben we , ook weer met Jan en Annie, enorm genoten van een fantastisch Julbord! (Julbord is een lopend kerstbuffet met koude en warme traditionele Zweedse gerechten). Zeer uiteenlopend van smaak, dus voor elk wat wils. Tot slot een groots dessert buffet. Het hotel-restaurant (Frykenstrand) was prachtig in kerstsfeer, dus top!!

December

Voor de eerste advent al kerstsfeer binnen en buiten gemaakt. En het zelfde weekend was het Sinterklaas! Een hoogtepunt voor ons, maar vooral voor Alde. Zij vindt het het mooiste feest van het jaar! Het geloof is ook nog heel sterk, want er is hier in Zweden niemand, die zegt hoe het eigenlijk zit. Maar ergens komend jaar zal wel verteld worden hoe het zit. Maar het was weer een fantastisch feest/weekend hier bij ons thuis. En zelfs opa was  erbij toen er aan de deur gebonsd en gestrooid werd. Met dank aan onze buurvrouw Wypkje 👌

Rond 10 december viel de winter echt in. Die dag gingen we met Ernst, Marja, Jan en Annie en ook Annie’s zus Door op stap naar Rotnäs Gård. Daar zijn wij vaker geweest en het is er erg leuk, een kerstmarkt een winkel in woonaccessoires en je kunt er voortreffelijk  eten, hetgeen we uiteraard gedaan hebben!

Veel kou en een laag sneeuw. Deze periode hield aan tot 2e kerstdag en konden er weer prachtige plaatjes rond ons huis worden gemaakt.

Maar sindsdien is het zeer wisselvallig. Waarschijnlijk weer ijsbanen overal op het land, omdat het water niet weg kan wegens vorst in de grond. Maar dat gaan we zien. Op 14 december was Jaap jarig en werd 75. Dan moet je iets speciaals doen eigenlijk, maar daar hadden we niet echt zin in. Jaap was dan ook erg verbaasd dat we ’s avonds  niet thuis zouden zijn. We gingen met het koor naar een kerstvoorstelling van Wermlands Opera in Sunnemo. Voor Jaap was bedacht dat er gezongen zou worden. Eerst genoten we van een fantastische voorstelling onder het genot van een hapje en een drankje.

Aan het eind werd Jaap in het zonnetje gezet en toegezongen door zo’n 100 personen! Hoe mooi wil je het hebben!  Later op de avond, na een prachtig ritje door de sneeuw kwamen Frans en Ria nog even. Een prima afsluiting van een fijne dag. Ook de volgende dag nog een aantal buren op visite gehad. Op de vrijdag erna hebben we met 3 stellen, wij, Alfred en Iris en Bengt en Ingrid, heerlijk gegeten in een restaurant in Hagfors. Dit, omdat de mannen in deze week alle drie jarig waren. Alfred en Jaap waren allebei 75 en Bengt zelfs 80 geworden.

En toen was het al weer bijna kerst. Wij waren deze dagen met z’n tweetjes en hebben genoten van een aantal mooie films en lekker, maar niet te overdadig eten.

Een paar dagen later, op de 30e december, reden we over behoorlijk gladde wegen de 200 kilometer naar Falun, om daar oud en nieuw te vieren met Jasper, Malin en Alde. De weg was gedeeltelijk erg glad en we waren dan ook erg blij met onze net gemonteerde spijkerbanden. We hadden gewone (Scandinavische) winterbanden bij deze auto, maar we hebben toch gekozen voor de spijkervariant. Dat voelt toch fijner. En dat merkten we dus nu al!

Op oudejaarsdag hebben we geen oliebollen gebakken dit keer. We gingen uit eten bij Pinchos, een superleuke restaurantketen met een goed concept. Kleine hapjes en gezellig lang tafelen.

Daarna naar huis, waar we buiten in de kou de klok van 00.00 af gingen wachten en proostend 2023 in gingen!

Januari

Op 1 januari weer naar huis, maar niet voordat Alde en Malin samen het mooie peperkoek huis in elkaar hadden getimmerd 😂

Afgelopen weken waren Patrick en Philia met hun dochter Bente en haar vriend Bart hier in hun huis in Munkfors. Bart heeft een drone en heeft prachtige winterse luchtfoto’s van ons huis gemaakt.

DCIM\100MEDIA\DJI_0873.JPG

We bloggen weer in en over 2023. Wanneer? We gaan het zien!

Hej då,

Jaap & Truus

6 gedachten over “2023 tegemoet….

  1. Hej……..weer erg leuk om van jullie belevenissen, vanaf een afstand, mee te kunnen genieten. Jullie weer een behoorlijk aktieve tijd gehad🙂!
   Alde nog steeds dol op het🐞 zo te zien en ze heeft een nieuwe look!!!! Staat heel leuk dat korte koppie!

   Geliked door 1 persoon

 1. Wat leuk om jullie zo door 22 te kunnen volgen! Stelletje actievelingen. Ga zo door!
  En wat wordt Alde al groot. Mooi meisje! Hartelijke groet vanuit Assen 🌺

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: