Na lange tijd….

Na lange tijd eindelijk weer een blog! Het gekke in deze tijd is, dat je niet zoveel te doen hebt en er niet zoveel te beleven valt…. maar je komt tijd tekort! Herkenbaar?

Maar we zullen proberen om in een nutshell de afgelopen tijd te beschrijven.

Afgelopen winter hebben we genoten van de sprookjesachtige sneeuwlandschappen. Dat is erg fotogeniek.

Maar….als het in april nog sneeuwt, dan zien we het liever niet meer. Even ter illustratie: 21 april in no time een witte wereld onderweg van Sunne naar Munkfors. De dagen ervoor was het korte broeken weer.

In deze coronatijd komen we bijna nergens. Dan verzin je wat: een uitstapje naar Charlottenberg (vlakbij de Noorse grens) waar een heel groot winkelcentrum is. Maar nu is het er uitgestorven, want de Noren, die heel veel inkopen hier, zijn er niet. Grenzen hermetisch gesloten! Maar wij konden heerlijk ons gang gaan. Dit beviel zo goed dat we dit nog eens herhaald hebben.

Wat we verder deden: Jaap is de afgelopen maanden veel bezig geweest met zijn spoorbaan in zijn mancave. Ook de stamboom groeit nog steeds! Ik heb heel veel getekend. Portretten in potlood.

Ook Jan van Haasteren puzzels leggen is voor mij een leuk tijdverdrijf. Handwerken komt me nu de neus uit.

Soms gebeuren er onverwachte dingen. Op een dag was er een bootje op de rivier achter ons huis. De 2 mannen in het bootje waren aan het dreggen. Maar wat en hoe…. Geen idee! Maar het bleek dat ze een ontvanger zochten die dient om de zalmen te traceren die voorzien zijn van een transponder, als die er langskomt. Dat was kennelijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want ze zijn daarna nog 2x terug geweest. De laatste keer met een duiker. Of het uiteindelijk gelukt is…. geen idee!

Een ander onverwachte gebeurtenis: brand aan de overkant van de weg. Dit was afgelopen zondag bij stralend zomer weer. De overburen waren afval aan het verbranden in een olievat. We kregen een appje van vriend Ernst. Die gaf aan dat het branden op een wat enge plek was. Toen Jaap ging kijken was er niemand te bekennen, terwijl de brand zich al buiten de ton uitbreidde. De mensen zelf bleken in de kelder aan het opruimen te zijn!! Toen ze de brand zagen, raakten ze in paniek, maar deden verder niets, Jaap belde 112 en die zouden direct komen. Maar het waaide behoorlijk en alles was kurkdroog. Dus nog maar even onze brandblusser leegspuiten. Ondertussen kwamen 2 bluswagens en een commandowagen. Later ook politie. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen!

Dat het ook anders kan bewees Jaap de vrijdag ervoor. Windstil was het en bij uitstek geschikt om de aardkelder af te branden. Maar eerst de waterslang uitleggen. Binnen 10 minuten was de heuvel kaal. Alles onder controle. Nu kan het groen weer tevoorschijn komen!

Afgelopen zaterdag zijn we naar Falun geweest! Naar Jasper, Malin en Alde. We verheugden ons er zeer op! We hadden ze sinds begin januari niet meer in het echt gezien. De hoofdzaak van deze dag was het vieren van Alde’s verjaardag. Zij was al op 11 maart 6 jaar geworden. Maar door de verhuizing naar een ander appartement was er nog geen tijd geweest om het te vieren. Wat was het een heerlijke dag! Het was ook fijn dat we al 3 weken geleden onze eerste Covid-19 vaccinatie gehad hadden. Dat gaf iets meer bewegingsvrijheid. Het was heel gezellig, met lekker weer, zalig eten,  maar vooral samen zijn! Met opa al begonnen om het Lego cadeau in elkaar te zetten en met oma gezellig nagels lakken. Het is ook zo heerlijk dat we veel dichter bij elkaar wonen. Nu kunnen we met gemak op één dag heen en terug! We gaan elkaar weer snel zien❤️

Ook er moesten er verder nog werkzaamheden verricht worden. Zoals het knotten van de twee bomen bij de voordeur. Dat is geen gemakkelijke klus. Maar Jaap heeft het, in etappes, geklaard, maar moest het wel met rugpijn bekopen. Geen wonder, want je moet soms gekke bewegingen maken. Nu de takken nog afvoeren!

Deze week ben ik voor darmonderzoek geweest, maar gelukkig zag alles er keurig uit. Alleen 2 poliepen weggehaald.

Dit was zo’n beetje het wel en wee van de afgelopen tijd. Niet heel spannend, maar dat hoeft niet altijd om het goed te hebben.

Op 1 juni krijgen we de 2e Covid-19 vaccinatie en men denkt hier dat rond die datum ook het digitale vaccinatiebewijs klaar zal zijn. De verwachting is dat het binnen de EU op of rond 26 juni ingevoerd zal worden, zodat er weer gereisd kan worden. We hopen het van harte, want dan valt er ook meer gezelligs te schrijven 😉

Hej då!

Truus

Maagdelijk

Het jaar ligt haast nog maagdelijk aan onze voeten. We weten nog niet wat voor ons ligt, maar we gaan er maar van uit dat het een beter jaar wordt dan 2020!

We hopen dat de eerste week in het nieuwe jaar voor iedereen naar wens is verlopen.

Voor ons wel! We hebben genoten van een super gezellige week, die begon op 30 december. Voor het eerst zagen we Alde en Jasper weer sinds begin september en Malin sinds augustus. Zij kwamen nu voor enkele dagen, maar logeerden niet bij ons. We hadden de mogelijkheid om het huis van Erik en Angélique te lenen, waar zij konden wonen! Dat was in ieder geval meer Coronaproof. Maar het was veel meer dan dat! Voor Jasper, Malin en Alde was het vakantie! En voor ons was het heerlijk om ’s morgens lekker lui de dag te starten en ’s avonds laat nog lekker bij te komen. Bedankt lieve Erik en Angélique!

We hebben deze dagen van alles gedaan! Sinterklaas gevierd op oudjaarsdag, de op Sinterklaasavond bezorgde cadeautjes lagen nog mooi in de zak te wachten. Alde vond het wel knap van ons dat we de pakjes niet al uitgepakt hadden!😁 Verder knutselen, tekenen, met Lego gespeeld, mooie films gekeken, met de slee van de helling af (er lag een dun laagje sneeuw), oliebollen gebakken ( en gegeten), spelletjes gedaan en lekker gegeten samen!

Ook vond Alde het erg mooi dat ik haar heb geleerd hoe je moet haken. Ze zei zelf: “Ik kan het nog niet helemaal, maar dat komt nog,”😄

Het beviel allemaal zo goed dat ze tot woensdag zijn gebleven in plaats van maandag! Donderdag vond ik het, ondanks dat Jaap en ik druk bezig geweest waren, wel heel erg stil!

Ondertussen zijn de kerst spullen uit huis verdwenen en is alles weer tip top schoon en fris. Heerlijk weer. Hier in Zweden houden ze vaak een grote schoonmaak voor de kerst, maar dat vind ik persoonlijk niks.

De sneeuw die nieuwjaarsdag viel, ligt er nog steeds, maar vannacht is er een mooie laag bij gekomen en morgen en dinxdag komt er nog meer. Het is echt poedersuiker land! Zo mooi maagdelijk wit! Daar brengt Jaap nu verandering in, want de sneeuw moet geruimd worden! De komende week zal het koud blijven tot –12, dus de sneeuw blijft nog wel een poosje!

Met corona is het hier in Munkfors goed te doen. Weinig besmettingen hier vergeleken met de omringende gemeenten. Daarbij is Värmland ook relatief minder getroffen dan de andere regio´s. Dus het is nog goed te doen. Maar het is nog steeds: Stay safe, stay at home!

Lieve groet van ons!

Stand van zaken en de blik vooruit!

Sinds de vorige blog in augustus, staat het leven, ook hier, nog steeds in het teken van Covid 19. In augustus en september was het nog rustig en hebben we nog een paar leuke dingen gedaan. Wioj zijn onder andere nog een paar dagen met de caravan weggeweest en ook nog een paar leuke rondritjes in de omgeving gemaakt. Hieronder een foto-impressie:

Ook kregen wij begin september nog een bezoekje van Jasper en Alde (Malin moest studeren). Alde en Truus genoten volop van het zwembad!

Ook bij opa op de grasmaaier was het een feestje

In het naburige Ransäter is Ransäter Vintage gevestigd. Het is daar in de zomerweekenden erg leuk met een ouderwetse benzinepomp, een loppis, een ouderwetse winkel en je kunt er wat eten en drinken.

We hebben ook nog een paar leuke uitstapjes gemaakt in de herfst met prachtige herfstkleuren:

Spectaculair was dit najaar de waterval in Munkfors, want er is deze herfst behoorlijk wat regen gevallen:

Ook hier is de 2e golf in volle gang. Het leven voor ons speelt zich veelal binnenshuis af. Zonder bezoek of aanloop. Soms buiten een praatje. De winkels zijn hier nog wel open en ook de restaurants, wel met de nodige restricties. Al sinds half november is het zwembad gesloten. Dat betekent eigenlijk dat alle dagen op weekend dagen lijken, want de regelmaat ontbreekt. Maar… we vermaken ons toch prima. De dagen zijn veel te kort, maar dat komt misschien omdat we laat opstaan. Maar dat komt dan weer omdat de avonden zo lekker lang en gezellig zijn😄

Ook het weer zit de laatste tijd niet mee. Sinds de 2e week van november hebben we maar 1x de zon gezien. Andere jaren is het vaak al wat wit, maar ook hier is nauwelijks sprake van.

De kerst vieren Jaap en ik met z’n tweeën. We maken het wel gezellig! De sfeer is te vinden in de tuin en ook in huis en is naar tevredenheid!

We wensen jullie allemaal gezellige feestdagen toe, ook al zien die er anders uit dan anders, maar met de blik vooruit op 2021 waarin we mogelijk weer normaal kunnen gaan leven.

Veel liefs van ons en blijf gezond!

Jaap en Truus

Een nieuwe blogsite

Hej!

Vanaf vandaag hebben wij een heel nieuwe uitvoering van onze blog. Tot nu toe publiceerden wij op www.jaapentruus.blogspot.com, maar deze blogpagina is door een aantal nieuwe “verbeteringen” dermate gebruiksonvriendelijk geworden, dat we zijn overgestapt naar het programma van wordpress.com.

Wij willen jullie op de hoogte blijven houden van ons leven in Zweden en zodra de Corona-pandemie dit weer mogelijk maakt, ook daarbuiten.

Voor het geval je onze blog voor het eerst ziet:

Wij zijn Jaap en Truus Metselaar, respectievelijk 73 en 68 jaar oud (2020) en wij hebben in het jaar 2000 een vakantiehuis in Munkfors in Värmland in Zweden gekocht. Omdat het leven in Zweden ons erg goed beviel, zijn wij in 2009 zijn wij na onze pensionering voorgoed geëmigreerd van Winsum in Groningen naar Munkfors in Zweden en hebben daar tot nu geen moment spijt van gehad.

Voor onze familie en vrienden zijn wij in 2009 een blog begonnen om hun op de hoogte te houden van het leven in Zweden en te laten zien hoe prachtig dit land is.

Alle voorgaande blogs zijn dus nog te zien op jaapentruus.blogspot.com.

Wij wensen jullie veel leesplezier met onze vernieuwde blog!

Jaap & Truus