2023 tegemoet….

Het jaar 2023 is nu een week oud en het is wel leuk om de blog voor 2022 af te sluiten. Wij willen al onze volgers bedanken voor de belangstelling en voor de fijne wensen die wij , in welke vorm dan ook, van jullie mochten ontvangen. De kaarten blijven nog eventjes hangen. De rest van de kerstversiering is deze week wel de deur uit😉

Oktober

Na onze terugreis vanuit Nederland was het heerlijk om weer thuis te zijn. Maar na een poosje wil je wel weer iets ondernemen. Zo gingen we een week nadat we thuisgekomen waren met Jan en Annie op stap naar Charlottenberg. Het was een prachtige dag en de weg er naar toe gaf prachtige vergezichten.

Charlottenberg is een dorp vlakbij de Noorse grens met een groot winkelaanbod, met name gericht op de Noren. Deze zijn er dan ook aan de overhand. We gaan hier wel eens vaker naar toe en ook nu hebben we goede inkopen gedaan. Van kleding en schoenen tot kroketten en Vietnamese loempia’s 😁😋. Ook lekker gegeten samen. Kortom een fijne dag. De rest van de maand verliep rustig. Ook het weer was nog steeds zacht.

Op 22 oktober konden we ’s avonds genieten van het Noorderlicht. We hebben het mooiste gemist, omdat we het te laat in de gaten hadden, maar het was toch prachtig op te zien.

November

Al een tijdje liepen we met de gedachte om de bijkeuken een opknapbeurtje te geven. Dus naar Karlstad om de benodigde zaken te kopen. Echt zin in de uitvoering hadden we nog niet. Maar op zondag ben ik een deel van het behang af gaan trekken. Jaap vroeg me, of ik dat echt wel goed bedacht had. Ja, als dat er niet meer uitziet, moet je op maandag wel verder😉. En zo gebeurde het. Jaap was van de demontage afdeling en ik de behanger. En daarna promoveerde Jaap dan weer naar de montage afdeling. Ook moest er een stukje betegeld worden, hetgeen op mijn bordje lag. Het verliep allemaal vlot en op donderdag was het klaar! Nog een leuk kastje geplaatst en het totale plaatje was naar tevredenheid.

In november zijn hier altijd heel veel kerstmarkten. In december vrij weinig meer. De eerste hier in de buurt was al rond 3 november. Dat is me toch echt te vroeg. Rond half november was de kerstmarkt in Ransäter. Daar gezellig met Jan en Annie heengegaan en wat kleine dingen gekocht.

Met Annie heb ik veel lol gehad met loppis bezoekjes. Leuke dingen gevonden! Op die dagen is Jaap graag in de schuur met zijn trein bezig. En zo verstrijkt de tijd ook in sneltreinvaart. Op 26 november hebben we , ook weer met Jan en Annie, enorm genoten van een fantastisch Julbord! (Julbord is een lopend kerstbuffet met koude en warme traditionele Zweedse gerechten). Zeer uiteenlopend van smaak, dus voor elk wat wils. Tot slot een groots dessert buffet. Het hotel-restaurant (Frykenstrand) was prachtig in kerstsfeer, dus top!!

December

Voor de eerste advent al kerstsfeer binnen en buiten gemaakt. En het zelfde weekend was het Sinterklaas! Een hoogtepunt voor ons, maar vooral voor Alde. Zij vindt het het mooiste feest van het jaar! Het geloof is ook nog heel sterk, want er is hier in Zweden niemand, die zegt hoe het eigenlijk zit. Maar ergens komend jaar zal wel verteld worden hoe het zit. Maar het was weer een fantastisch feest/weekend hier bij ons thuis. En zelfs opa was  erbij toen er aan de deur gebonsd en gestrooid werd. Met dank aan onze buurvrouw Wypkje 👌

Rond 10 december viel de winter echt in. Die dag gingen we met Ernst, Marja, Jan en Annie en ook Annie’s zus Door op stap naar Rotnäs Gård. Daar zijn wij vaker geweest en het is er erg leuk, een kerstmarkt een winkel in woonaccessoires en je kunt er voortreffelijk  eten, hetgeen we uiteraard gedaan hebben!

Veel kou en een laag sneeuw. Deze periode hield aan tot 2e kerstdag en konden er weer prachtige plaatjes rond ons huis worden gemaakt.

Maar sindsdien is het zeer wisselvallig. Waarschijnlijk weer ijsbanen overal op het land, omdat het water niet weg kan wegens vorst in de grond. Maar dat gaan we zien. Op 14 december was Jaap jarig en werd 75. Dan moet je iets speciaals doen eigenlijk, maar daar hadden we niet echt zin in. Jaap was dan ook erg verbaasd dat we ’s avonds  niet thuis zouden zijn. We gingen met het koor naar een kerstvoorstelling van Wermlands Opera in Sunnemo. Voor Jaap was bedacht dat er gezongen zou worden. Eerst genoten we van een fantastische voorstelling onder het genot van een hapje en een drankje.

Aan het eind werd Jaap in het zonnetje gezet en toegezongen door zo’n 100 personen! Hoe mooi wil je het hebben!  Later op de avond, na een prachtig ritje door de sneeuw kwamen Frans en Ria nog even. Een prima afsluiting van een fijne dag. Ook de volgende dag nog een aantal buren op visite gehad. Op de vrijdag erna hebben we met 3 stellen, wij, Alfred en Iris en Bengt en Ingrid, heerlijk gegeten in een restaurant in Hagfors. Dit, omdat de mannen in deze week alle drie jarig waren. Alfred en Jaap waren allebei 75 en Bengt zelfs 80 geworden.

En toen was het al weer bijna kerst. Wij waren deze dagen met z’n tweetjes en hebben genoten van een aantal mooie films en lekker, maar niet te overdadig eten.

Een paar dagen later, op de 30e december, reden we over behoorlijk gladde wegen de 200 kilometer naar Falun, om daar oud en nieuw te vieren met Jasper, Malin en Alde. De weg was gedeeltelijk erg glad en we waren dan ook erg blij met onze net gemonteerde spijkerbanden. We hadden gewone (Scandinavische) winterbanden bij deze auto, maar we hebben toch gekozen voor de spijkervariant. Dat voelt toch fijner. En dat merkten we dus nu al!

Op oudejaarsdag hebben we geen oliebollen gebakken dit keer. We gingen uit eten bij Pinchos, een superleuke restaurantketen met een goed concept. Kleine hapjes en gezellig lang tafelen.

Daarna naar huis, waar we buiten in de kou de klok van 00.00 af gingen wachten en proostend 2023 in gingen!

Januari

Op 1 januari weer naar huis, maar niet voordat Alde en Malin samen het mooie peperkoek huis in elkaar hadden getimmerd 😂

Afgelopen weken waren Patrick en Philia met hun dochter Bente en haar vriend Bart hier in hun huis in Munkfors. Bart heeft een drone en heeft prachtige winterse luchtfoto’s van ons huis gemaakt.

DCIM\100MEDIA\DJI_0873.JPG

We bloggen weer in en over 2023. Wanneer? We gaan het zien!

Hej då,

Jaap & Truus

Lang geduurd!

Wat is het een tijd geleden dat er een blog van onze hand verscheen. Zo lang zelfs, dat we een paar keer de vraag kregen of bij ons alles wel goed was. Ik kan jullie geruststellen, met ons is alles (nu weer) goed. Later kom ik daar nog even op terug.

In vogelvlucht gaan we even, aan de hand van foto’s , door het jaar heen. Van de eerste maanden valt niet heel veel te vertellen, zonder in herhaling met voorgaande jaren te vervallen.

Januari

De winter trakteerde ons op Noorderlicht in januari. Foto gemaakt door Philip Sinnema, bij ons in de straat.

Foto: Philip Sinnema

Zo zag het noorderlicht er uit iets verder in de straat. Jammer genoeg zaten wij toen binnen en hebben het grootste spektakel gemist. Ook in oktober was er weer prachtig Noorderlicht, maar toen waren wij in Nederland…

Hieronder de waterval op 800 meter van ons huis in de winter.

Februari

In februari/ maart zijn we een aantal keren naar Falun geweest op op Alde te passen en gezellige dingen te doen. Malin en Jasper hadden het erg druk met zaken die binnen een bepaalde tijd af moesten. Maar wij hadden het zorgeloos gezellig!

Deze winter iets meer sneeuw dan we de laatste jaren gewend zijn en bovendien was de sneeuw gedooid en kon het water niet weg door de vorst in de grond en ontstonden er overal ijsbanen. Hieronder onze eigen ijsbaan tussen het huis en de schuur.

Snöslunga (sneeuwblazer)

Maart

April

De schutting tussen onze tuin en die van de buren Laila en Lennart was na ongeveer 12 jaar behoorlijk slecht geworden en moest dringend worden vervangen. Jaap heeft samen met onze nieuwe buurman Floris de ene helft vervangen en de dochters en schoonzoons van de buren later de 2e helft. Het ziet er weer heel mooi uit.

Mei

Uitzicht op Göteborg vanuit onze hut.

Eind april gingen we op vakantie naar Duitsland en Nederland. Het was niet een vakantie met veel nieuwe dingen voor ons maar wel heel gezellig!

Eerst zijn we een weekje in Duitsland geweest op de voor ons al bekende camping Hümlingerland in Werlte, van waaruit we leuke uitstapjes hebben gemaakt.

Greetsiel

Emden

Quakenbrück

Na Duitsland zijn we richting Nederland gereden naar Tiendeveen, waar we weer hartelijk werden ontvangen door Hendrikus en Mieny, die zich al afgevraagd hadden of wij weer zouden komen.

Hoogeveen

Daarna nog een paar dagen naar Tity en Dick, waar we altijd op het er kamperen, voor ons gebruikelijke bezoek aan Groningen. Ook dat was weer erg gezellig.

En natuurlijk ook even een bezoekje aan Lauwersoog voor een haring en een visje!

Het tweede deel van ons verblijf in Nederland brachten we door in de Achterhoek. Prachtige omgeving en camping in Aalten. Veel van de omgeving gezien en genoten van Nick en Simon met hun “Simon and Garfunkel toer”. Erg goed!

Na een week weer naar Duitsland. Een camping vlak bij Kiel in Plön. Hier nog even lekker uitgewaaid voor we weer naar Zweden gingen. We kwamen thuis, een dag voor mijn verjaardag.

Juni

De laatste dagen van de vakantie ontdekte ik een plekje op mijn been wat ik niet vertrouwde. Thuisgekomen kon ik al snel bij Dermatologie terecht. Na vier dagen kreeg ik bericht: kwaadaardig melanoom, maar niet snelgroeiend. Er volgde een onderzoek naar uitzaaiingen en een operatie onder narcose. Er was geen sprake van uitzaaiingen en bij de operatie werd best veel weefsel uit het been gehaald. Het heeft dan ook 2,5 maand geduurd eer de wond gesloten was. Niet zwemmen deze hele zomer. Jammer!

Ook kwamen Jasper, Malin en Alde nog even een weekendje langs. We hebben pizza’s gebakken in de pizzaoven die in het bos bij een meer staat en waar je zelf je pizza’s mag bakken.  En een bezoek gebracht aan Rotnäsgård, een vroegere herrgård waar nu allerlei activiteiten, een restaurant en een gårdsbutik zijn.

Juli

Ook bij ons huis was her goed toeven!

Voor mijn verjaardag had ik van Jaap een reisje gekregen naar Denemarken, Jutland om precies te zijn. Half juli vertrokken we. Eerst een overnachting in een prachtige Herrgård in Vänersborg.

De dag erop met de boot Gotenburg-Frederikshaven over. Een overtocht van 3 uur. Wat was het allemachtig vol op die boot. Het voelde niet zo fijn, maar we kwamen aan de overkant. Na nog een behoorlijke rit kwamen we bij het hotel, mooi gelegen aan een fjord.  Het was deze dagen mooi, warm weer. Prima om de omgeving te verkennen.

De laatste nacht begon ik last te krijgen van hoesten. Vast en zeker de airco in de auto. Terug met de veerboot naar Zweden, nu veel minder druk. We hebben ons ook nauwelijks verplaatst aan boord. Op naar de B&B in Kinne-Vedum. Schattig daar! Maar mijn “verkoudheid” werd steeds heftiger. Slecht geslapen en na het ontbijt, wat in de koelkast klaar stond, snel naar huis. Direct getest, en ja hoor, Corona! Direct daarna kreeg Jaap het ook. We zijn niet heel erg ziek geweest, maar vervelend voelden we ons wel. En nog een tijdje moe!

Eind juli kwamen Jasper en Alde nog een paar dagen op bezoek. Malin moest werken, dus die kon niet mee. Het was erg gezellig, met o.a. pannenkoeken bakken bij een meer en samen een insectenhotel maken.

Augustus

Half augustus werden we opgeschrikt door een herseninfarct van Jaap. Door een miscommunicatie duurde het nog enige dagen voordat Jaap een scan kreeg en een paar dagen werd opgenomen in het ziekenhuis in Torsby. Daar verbeterde zijn situatie al snel. Met medicatie kon hij al snel naar huis en bleek dat de restverschijnselen ook snel verdwenen is voelt hij zich weer helemaal de oude. Wel was het zo dat hij een maand niet mocht autorijden. Nu is Jaap deze week voor controle geweest en alles was naar wens. Heel veel geluk gehad!!

September

Dieren om het huis: Je hebt hier geen idee van hoeveel dieren er ‘s-nachts rond het huis lopen maar ook overdag komt er wel eens een ree langs en ontdek je ineens een enorm wespennest onder de dakrand.

Een dagje naar Falun geweest waar Jasper, Malin en Alde wonen. 400 kilometer op 1 dag, maar toch even tijd om samen van een “fika” te genieten op een prachtige locatie.

Vorige week zijn wij, samen met Jasper, Malin en Alde naar Nederland geweest. Vooral om Alde Nederland te laten zien. De vorige keer dat ze er was, was ze nog maar 3, dus geen actieve herinnering aan dat bezoek. (Klinkt raar toch met de parlementaire enquête naar de aardgaswinning 😉). Donderdag 29 september vertrokken wij van huis. We namen koffie met gebak in Grythyttan bij een prachtige konditori. Daarna naar Sigtuna, het oudste stadje van Zweden. Klein maar fijn! Vandaar naar het hotel vlak bij Arlanda, de luchthaven bij Stockholm. Wij sliepen daar en Jasper en familie kwamen daar de volgende morgen.

Sigtuna

Oktober

Vanaf het hotel met de pendelbus naar de terminal. Alles verliep zeer vlot. En op Schiphol de huurauto ophalen, dat duurde vrij lang, maar toen toch op weg naar Lemele, waar we een huis gehuurd hadden. Een royaal huis met 2 badkamers, hetgeen in de loop van het verblijf nuttig bleek, omdat we allemaal buikgriep kregen. Maar we hebben ondanks dat, nog veel gedaan. Naar de markt in Nijverdal, naar een overdekt speelparadijs in Zwolle, naar Kampen. Maar ook naar Groningen, winkelen en dergelijke. Naar Lauwersoog en Winsum, waar Jasper is opgegroeid. Ook naar het Veenmuseum in Barger-Compascuum geweest. Alde vond dat erg leuk. En nog naar Zwolle, de stad even in en later werden wij getrakteerd op een heerlijk etentje door Jasper en Malin. Wat eten en drinken betreft zijn we niks tekort gekomen, alhoewel de buikgriep wel wat roet in het eten gooide. Jaap had achteraf nog wel een harinkje meer willen happen.😁

Kampen

Lauwersoog

Veel van onze voorouders, zowel van Jaap als van mij, waren turfschipper of werkten in het veen. Daarom was een bezoek aan het veenmuseum erg leuk en ook Alde genoot er van.

Zwolle

De terugreis verliep voorspoedig. De wachtrij bij de security was wel lang, maar liep goed door. De totale wachttijd daar was een half uur. Viel niet tegen. Om 20.00 uur terug op Arlanda en met de pendelbus weer naar het hotel, waar we heerlijk geslapen hebben. Nadat we de volgende morgen nog samen van een uitgebreid ontbijt genoten hebben, was het tijd om weer naar onze eigen stekjes te gaan. We hebben allemaal zeer genoten!

Nu weer het normale doen. Ik weet niet wanneer de volgende blog komt, maar we vergeten jullie als lezer niet hoor!

Hej då,

Truus en Jaap

Einde en begin…..

Het jaar ligt haast nog maagdelijk aan onze voeten. We weten nog niet wat voor ons ligt, maar we gaan er maar van uit dat het een beter jaar wordt dan 2020! We hopen dat de eerste week in het nieuwe jaar voor iedereen naar wens is verlopen.

Met deze tekst begon ik de blog van 10 januari vorig jaar! Maar deze regels zijn ook nu nog steeds van toepassing. Ook maagdelijk is het sneeuwdek dat gisteren en zelfs vanmorgen is gevallen. Maar Jaap heeft het luie zweet er weer uitgewerkt met sneeuwruimen. Dit keer zonder de helse machine, de snöslunga, maar met de hand! Wel met een super goede schuiver, maar de sneeuw hoeveelheid en de te ruimen meters zijn aanzienlijk. Dus Chapeau!!

Maar laten we de maand december even onder de loep nemen.

De winter is dit jaar vroeg ingevallen. Al in november hadden we temperaturen van -20. Dit zette zich voort in december, maar ook hadden we veel zachtere dagen, maar niet echt dooi. Veel sneeuw hadden we niet, maar het was wel steeds wit. Nu ligt er ca. 15 cm.

Op 3 december kwamen Jasper, Malin en Alde bij ons om Sinterklaas te vieren in het weekend. Ik had Sint geschreven dat Alde en familie in Munkfors zouden zijn. Dit ter geruststelling van Alde😁.

Voordat Sinterklaas kwam hebben we nog allerlei andere leuke dingen gedaan, zoals je op onderstaande foto’s kunt zien.

En ja hoor, aan het eind van de middag op 4 december werd er op de deur gebonst en stonden er maar liefst 3 grote zakken! Het werd een heerlijk avondje, en Alde vond haar laatste cadeau, een heuse naaimachine, top! Het moest gelijk worden gebruikt.

De volgende dag gingen ze weer naar huis, nadat we bij de pizzeria (het enige op zondag geopende restaurant in Munkfors) gegeten hadden.

Op 8 december gingen we naar Karlstad, naar het theater. Ons koor kreeg dit aangeboden van de kerk. Ook Jaap kon mee, want er waren een aantal afzeggingen. Eerlijk gezegd zaten we er, gezien corona, niet echt op te wachten. Maar goed. Wel werd bij binnenkomst iedereen gecheckt op QR en ID. Maar toch was het vol en druk. Het voelde niet echt fijn, maar de voorstelling was leuk.

Die week ook de kerstboom gezet en het huis in kerstsfeer gebracht. Jaap had de tuin voor zijn rekening genomen. Het zag er allemaal weer naar tevredenheid uit.

Om nog even in de kerstsfeer te komen, gingen we een week voor Kerst nog naar een kerstmarktje op Rotnäs Gård. Dit is een boerderij met een interieurwinkel en een restaurantje. Daar hadden ze gedurende de vier adventsweekenden een kerstmarkt. Ik had dit gezien op Facebook en het zag er erg leuk uit. Dus…maar eens gaan kijken, samen met Daan en Liesbeth. De boederij ligt echt in “The Middle of Nowhere” . En oh…wat een sfeer! Er was geen sprake van een massa mensen, maar gezellige drukte! En het weer werkte ook erg mee! Een topdag!

Voor kerst zijn we nog naar Karlstad geweest voor de kerstboodschappen. De drukte in de supermarkten is niet te vergelijken met de drukte in Nederland. Hier kunt je nog fatsoenlijk overal bij en geen ellenlange rijen voor de kassa.

Voor kerstavond hadden we een afspraak gemaakt met Daan, Liesbeth, Ernst en Marja om samen een etentje te hebben. We hadden afgesproken dat ieder stel een gang zou verzorgen. Het dinertje zou hier plaats vinden. Marja en Ernst verzorgden een heerlijk voorgerecht, wij het hoofdgerecht en Daan en Lies het dessert. Wat was het heerlijk en gezellig. We hebben lekker lang getafeld.

De kerstdagen zelf waren Jaap en ik samen. Eerste kerstdag was het prachtig, maar heel koud weer. We maakten een mooi rondritje met de auto. Warme chocolademelk en kerstkransjes mee😉. Verder heel lekker gezellig thuis geweest.

Donderdag voor oudjaar reden we richting Falun om bij Jasper, Malin en Alde te logeren en oud en nieuw te vieren. Zo gezellig! Oudjaarsdag oliebollen gebakken. En gegourmet.

Even voor 24.00 uur met glazen en bubbels naar buiten gegaan, in de forse kou, en naar het mooie siervuurwerk gekeken. Hier wordt eigenlijk niet geknald, en dat vind ik heerlijk! Toen we weer binnen waren was het tijd voor Alde om naar bed te gaan. En niet zo heel veel later, gingen wij er achteraan 😴.

Nieuwjaarsdag lekker gezellig doorgebracht met spelletjes en dergelijke. In de middag nog even naar de springschans en gereden. Een prachtig uitzicht over de stad. Daarna weer lekker thuis komen in de warmte.

’s Avonds speelden we het spel “Ticket to Ride” dat de Sint ons gaf.  Een superleuk spel! Toen we rond 24.00 naar bed gingen, sneeuwde het enorm en het joeg rond het huis! Dat beloofde wat!

De volgende morgen was het weer rustig buiten en de sneeuwruimer had zijn werk gedaan. Dat is toch een voordeel van een appartement 😁. Ook dit was weer een gezellige dag met tal van spelletjes en activiteiten. Later in de middag gingen we de stad in om te eten. Wij waren vrij vroeg en de eerste gasten. Dus het was niet moeilijk om de corona afstand te houden. Thuis gekomen ging Alde al snel naar bed. De volgende morgen naar de buitenschoolse opvang en om 07.00 uur de deur uit samen met Malin en Jasper, die ook werk en afspraken hadden. Wij namen afscheid van elkaar en gingen toen ontbijten en de boel inpakken. Rond 09.15 vertrokken we. Gelukkig waren de wegen goed. Onderweg nog even boodschappen gedaan en rond de middag waren we weer thuis. We hebben ervan genoten!

En zo zit de eerste week van het jaar er weer op. Ook deze week verliep lekker. Donderdag kwam de vraag of we zin hadden om te komen eten bij Philia en Patrick samen met dochter en vriend. Zij genoten van een vakantie in Mossängen. Dat leek ons heel gezellig, en dat was het ook! Later nog tot tegen Middernacht spelletjes gespeeld. Leuk!

Vrijdagavond naar Daan en Liesbeth voor een borrel, met koffie vooraf. Ook dit was weer super gezellig!

Het is deze tijden toch belangrijk om te genieten van de mogelijkheden die zich voordoen. Het gaat er niet meer om wat je niet hebt, maar wel om wat je wel hebt!

Want ook corona bereikt ook hier recordhoogtes en zullen wel zien hoe dat verder verloopt.

Een fijne voortzetting van dit jaar!

Hej då!

Truus en Jaap

Geschiedenis van een keuken

Ons huis heeft al een lange geschiedenis. Het oudste deel stamt uit 1875. Mossängen was toen een soldatendorp en ons huis was van een legerkapitein. Er is nog een foto van waarschijnlijk rond 1930 waar het huis op te zien is. In die tijd werd het hout nog vervoerd over de rivieren. Het hout dat over de Klarälv ging, kwam vanuit Noorwegen en midden Zweden en ging via de rivier naar Karlstad, waar zagerijen en papierfabrieken waren.

In de loop der jaren hebben er meerdere nationaliteiten in het huis gewoond, o.a. Zweden, een Poolse familie, een Frans/Zweedse familie en tenslotte wij als Nederlanders. In die jaren is er, net als aan het hele huis, natuurlijk veel in de keuken veranderd. Voor wij er in het jaar 2000 kwamen, was de laatste renovatie in 1975 geweest.

De keuken was echt in de stijl van de jaren 70: bruin, oranje en schrootjes, heel, heel veel schrootjes.

Omdat het toen nog een vakantiehuis was, hebben wij toen niet de keuken vervangen, behalve een fornuis met dezelfde kleur rood als de koelkast, omdat dit defect bleek te zijn.

Wel hebben we toen de keukenkasten opnieuw geschilderd in een frissere gele kleur.

In 2005 heeft Truus de rode tegels vervangen door frissere gele tegels. Een helse klus, want oude tegels zaten echt muurvast.

Nadat wij in 2009 geëmigreerd waren hebben wij de schrootjes voor een groot deel weggehaald of wit geschilderd. Ook hebben we de oude keukenramen vervangen door grotere ramen met 3-dubbel thermopane glas.

In 2011 hadden we genoeg van de gele kleur, maar de keuken op zich was enorm degelijk en nog functioneel, dus besloten we nog maar een keer te gaan lakken en nieuwe grepen te monteren. Dat leek een stuk moderner!

In 2013 hebben we nieuw laminaat gelegd in de kamer en dit door laten lopen in de keuken.

Dit jaar hadden we in maart waterschade door een verstopte afvoer. Er was water onder het laminaat gelopen, waardoor de naden op gingen staan en er dus in ieder geval een nieuwe laminaatvloer moest worden gelegd. Een verzekeringsgevalletje, dat goed voor ons uitpakte ☺.

Omdat de keuken inmiddels toch wat problemen met de laatjes gaf en inmiddels 46(!) jaar oud was, besloten om dan nu maar de keuken helemaal te vervangen. Na wat vergelij-kingswerk hebben wij gekozen voor IKEA en ons ontwerp online gemaakt. Toen we hier tevreden over waren hebben we begin juli de keuken bij IKEA in Karlstad besteld en de levering bepaald op 8 september en meteen onze klusser Theo Bloem geregeld (hij is een Nederlander met een klussenbedrijf hier) voor de plaatsing van de keuken vanaf 28 september, zodat wij tijd hadden om alles te monteren en nog een reisje naar Duitsland te maken. Een draaiboek en planning gemaakt en ook nog een Zweedse electricien geregeld voor 28 september om de electra voor de nieuwe keuken aan te leggen. Goed geregeld dus ….. dachten we.

Op 8 september kwam er een mailtje van IKEA, dat de betaling niet geregistreerd was, met een link om alsnog te kunnen betalen. Maar wij hadden de hele keuken bij bestelling betaald, maar doordat de kassarol op was, moest er een kopie worden uitgeprint, wat ook lukte. Maar waarschijnlijk is er toen bij IKEA iets fout gegaan en is de betaling niet geregistreerd. Dus de klantenservice gebeld ( … er zijn 58 wachtenden voor u…) waar aan de hand van ons kassabonnummer kon worden geconstateerd, dat er inderdaad betaald was. Dus geregeld en we zouden met een half uurtje gebeld worden over de levering. En dat telefoontje kwam… door een fout in het centrale magazijn zou de hele levering een week worden opgeschoven, 1 dag voor ons reisje naar Duitsland zouden de 179 (!) colli geleverd worden. Waarschijnlijk was de levering geblokkeerd i.v.m. de betaling, maar dat werd niet gezegd…

Er zou dus geen tijd zijn om alles te sorteren en te beginnen met de montage, zodat we op 28 september konden beginnen. Ook waren er nog 2 (niet essentiële) onderdelen, die nog niet geleverd konden worden. Uiteindelijk kon nog worden geregeld, dat wel alle kasten per koerier vanuit Karlstad konden worden geleverd en dat de laden en fronten een week later geleverd konden worden. Hierdoor konden we toch nog op tijd beginnen met de montage en waren de kasten klaar voor we vertrokken.

De 2e levering van IKEA kwam keurig op tijd en we konden alles sorteren en de dozen in de bijbehorende kasten leggen. En alles was compleet op de 2 al genoemde onderdelen na, die wij overigens later nog in Karlstad konden vinden. Maar er was nog behoorlijk wat te monteren wanneer we weer terug zouden zijn:

Gelukkig hebben we veel hulp gehad van onze vrienden. Jan en Daan en Truus hebben zich bezig gehouden met montage van laden, rails etc. en Alfred heeft geholpen met het deel van de electra dat niet door een erkende electricien gedaan hoefde te worden. Ik heb mij voornamelijk bezig gehouden met het slopen en afvoeren van de (nog steeds heel degelijke keuken) en daarbij ook nog een dag hulp gehad van Jasper.

Op 28 september waren we klaar om te beginnen. Theo Bloem (Nederlander) was er stipt op tijd, maar onze electricien (Zweed) blonk uit door afwezigheid. Na een telefoontje bleek, dat hij van plan was om op 7 oktober te komen! Na wat aandringen, beloofde hij de volgende dag te komen… niet dus! Uiteindelijk toch maar 7 oktober geaccepteerd als uiterste datum. “Ja, absoluut beloofd!!!…. ”

Op 7 oktober was het plafond vervangen, de wanden gesausd en een nieuwe vloer gelegd en de hele keuken gemonteerd.

Op 7 oktober om 7 uur een SMS van de electricien: “Ik vind het heel vervelend, maar kan niet komen, want mijn kinderen zijn ziek en moet dus oppassen”. Grrrrrr…. Hij had er wel een telefoonnumer van een ander bedrijf bijgedaan. Die kon natuurlijk niet direct, maar kwam wel de volgende dag om het werk op te nemen en kon de maandag daarop alles aanleggen. En die kwam ook echt en leverde keurig werk. Pluimpje voor Elcenter dus.

Uiteindelijk zijn we door de electricien een dag uitgelopen, maar verder klopte de planning precies. Pluimpje voor mij dus ☺.

En hier dan foto’s van het eindresultaat, wij zijn er heel tevreden over… Er moet alleen nog een beetje geschilderd worden, maar dat gaat zeker lukken.

Al met al was het een hele operatie met wat kleine tegenslagen, maar zijn we heel tevreden hoe alles uiteindelijk is verlopen. Ik heb trouwens volgens mij nog haast nooit gehoord, dat het plaatsen van een keuken vlekkeloos is verlopen.

Groetjes uit Munkfors met een prachtige zonsondergang:

Hej då,

Jaap en Truus

We hebben wat in te halen…

Met deze blog valt er veel in te halen, want er is best veel gebeurd en gedaan de afgelopen tijd. Dus ga er maar even voor zitten 😁. De blog had ook de titel kunnen dragen “Uit en thuis, uit en thuis”😁

Medio augustus zijn we op reis geweest met Alfred en Iris, vrienden uit Munkfors. Deze reis was al gepland voor april 2020, maar we weten allemaal waarom dat niet door ging. Maar wat in een goed vat zit….

De reis ging via het veer Göteborg-Frederikshaven richting Denemarken, waar we een B&B geboekt hadden, een kleine 40 km buiten Frederikshaven. Een prachtig mooi ingericht huis, op dat moment helemaal voor ons zelf!

We konden daar lekker gezellig even bijkomen van het eerste deel van de reis. De volgende morgen, na een lekker ontbijt, weer verder richting Duitsland, naar St. Michaelisdonn in Sleeswijk-Holstein, waar we een hotel geboekt hadden. Een mooi hotel en fijne kamers.

Na aankomst konden we genieten van een heerlijk diner! De volgende morgen konden we na een uitgebreid ontbijtbuffet  op stap richting Stade, een prachtig Hanzestadje. Om daar te komen namen we de Elbefähre, de veerdienst van Glückstadt naar Wischhafen.

Het weer was goed en zo konden we genieten van terrasjes en wat er zo ter tafel komt 😉. Iris en ik hebben ook nog even gewinkeld. Verder de stad doorgelopen en genoten.

De terugweg gingen we over land en reden door het appelgebied van Sleeswijk-Holstein. Wat een boomgaarden, zover het oog reikte. Na ons even opgefrist te hebben in het hotel, gingen we op pad om wat te eten. Doel: een Balkan-restaurant, vrij dicht in de buurt. Maar dat zat stampvol, met een uur zou er plaats zijn. Dan maar liever iets anders gezocht. We vonden een leuk, maar ook vol restaurant. We konden nog terecht. Maar de bediening liet lang op zich wachten. Toen het eten eindelijk geserveerd werd, bleek dat ze Jaap’s bestelling niet hadden meegenomen! Nog maar weer wachten… Maar het was heel lekker. Als excuses kregen we een gratis Grand Dessert aangeboden! Dat was nog eens service!

De volgende dag gingen we naar Husum, waar de jaarlijkse Hafenmarkt gehouden werd. Daar aangekomen hebben we ons opgesplitst in een damesgroep en een herengroep. De dames gingen over de markt en waren sneller klaar dan de mannen, op zich niet heel logisch. Het bleek dat we een heel stuk niet gezien hadden. De mannen wel èn ook nog een slot bekeken. Wij hebben het 2e deel alsnog bekeken en allebei een sjaal gekocht😊.

Daarna reden we richting Friedrichstadt om naar een modelspoorbaan te gaan kijken. Dit bleek buitengewoon de moeite waard, en niet alleen voor de mannen. Wat prachtig gedaan! Met dag en nacht scènes en donder en bliksem 😱 Alles was tot in de kleinste details uitgewerkt!

Naderhand zijn we het stadje ingereden. Friedrichstadt wordt ook wel “klein Amsterdam” genoemd, met mooie trapgevels. Er zijn in de 17e eeuw veel Nederlanders gaan wonen, voornamelijk remonstranten. In het stadje was die dag ook een oogstfeest gaande met o.a. dans en muziek. Treffen dus!

Wat ook trof was het feit dat er een Lidl open was op zondag. Zo kon de drank voorraad op peil gebracht worden. Ook kochten we lekkere dingen die we tijdens een kaartspel op de hotelkamer nuttigden.

 Na alweer een geslaagde dag vertrokken we weer richting de B&B in Denemarken (dezelfde als op de heenweg). Maar eerst zijn Iris en ik nog bij de kringloop, die bijna naast het hotel was, geweest. Toch nog weer wat gevonden 👍. Via gedeeltelijk snelwegen en binnenwegen kwamen we weer aan en werden we hartelijk verwelkomd door de gastvrouw.

De volgende morgen eerst naar het centrum van Frederikshaven, met gezellige winkels. Lekker koffie gedronken in een leuk café en toen naar de veerhaven. Op de boot lekker zitten kaarten en gegeten. Zo konden we na aankomst in Gölteborg gelijk door naar Munkfors, waar we rond 22.00 uur aankwamen. Een prachtig uitstapje was het!!

Thuisgekomen stortten we ons op werk voor de nieuwe keuken. Maar hierop komen we terug in een speciale keukenblog 😉

Uitstapje 2— lees vakantie!

De keuken was bijna klaar, maar nog veel op te ruimen en te (her) schikken. Maar wij lieten op zondag 17 september de boel de boel en vertrokken richting Denemarken. We namen géén veerboot, maar de bruggen.

Doel: Roskilde, waar we een hotel geboekt hadden voor 2 nachten. Een prachtig hotel trouwens.  Jammer dat het weer niet meewerkte. Vies druilerig! Zo ook de volgende dag. Na het bijzonder geserveerde ontbijt, gingen we de stad in. Eerst de kathedraal van binnen bekeken. Wij waren heel lang geleden in Roskilde en toen zagen we alleen de buitenkant. Het was binnen wel mooi, maar we hebben wel mooiere kathedralen gezien.

Hier binnen stond erg veel in het teken van graven van koningen en hoge adel. Een dooie boel dus😁

Aansluitend de winkelstraat door. Mooie etalages, daar kunnen ze in Zweden nog wat van leren. Maar de lol was er door de regen snel vanaf. We wilden koffie! Aan het plein was een café, een hippe tent. Dat bleek ook wel bij het afrekenen. Voor 2 kleine cappuccino 12 Euro. En wat denk je….. er zat nog geen koekje of chocolaatje bij!!! Maar goed, het is vakantie. Weer in de auto gestapt en wat gaan rijden. We kwamen in een stadje met een mooi overdekt winkelcentrum. Dat paste ons wel. Hier 2 Jan van Haasteren puzzels gekocht. Ze waren in de aanbieding bij de boekhandel. Zo zachtjes aan was het tijd om wat te eten. Dat deden we in een restaurantje, maar toen we wilden betalen bleek dat je alleen met Deense kaart kon afrekenen. Nu hebben we veel kaarten, maar geen Deense. Uiteindelijk mochten we met Zweedse kronen betalen. Alles bij elkaar geschraapt hadden we net niet genoeg, maar het was ok! Pfff!

De volgende morgen vertrokken we weer, nu richting Bremerhaven. We namen weer wat binnendoor wegen en ook weer de veerpont bij Glückstadt. Geen wachttijd. Bij aankomst viel ons het hotel wat tegen, qua ligging en uitstraling. Maar het voldeed en de bedden en het ontbijt waren prima. De volgende morgen gingen we naar het havengebied. Wat een mooie architectuur hier.

Het weer was bagger, stormachtige wind en regenachtig. Nadat we de kade waren afgelopen, was het tijd voor koffie en hete chocolademelk met slagroom 😋 Vervolgens in de auto gestapt en naar Cuxhaven gereden en daar rondgekeken. Bij een Chinees gegeten. Ondertussen stromende regen. Bij de oude vissershaven, waar we langs reden, heel veel leuke visrestaurants, maar het buikje was al vol. Verder een relaxte avond in het hotel. De volgende dag was het weer beter, wel stormachtig, maar droog. We besloten weer naar het havengebied te gaan, wan daar was veel te zien en te doen. Eerst naar de Outlet. Dit was in het prachtige gebouw aan de haven.

Bij deze Outlet niets gekocht. Ik zie die goedkoopte niet zo. Daarna zouden we naar het Klimahaus met een vaste expositie over klimaatverandering, veelal interactief. Maar hier stond een mega grote rij om binnen te komen. Dus wij gingen naar buiten dingen bekijken en uitwaaien! Daarna nog via een corridor naar een mega winkelcentrum. En dan vraag je je af wat doen we hier? Een heerlijk ijsje eten en dan weer terug naar het hotel. Later nog naar de oude vissershaven gereden om in één van de visrestaurants lekker te eten.

De volgende dag naar Nederland. Ook nu weer storm en regen. Na het ontbijt vertrokken we via binnenwegen naar Veendam. Daar mochten we in het huis van onze vrienden Immie en Tonny, die op dat moment in hun huis in Zweden waren. Dat was helemaal geweldig, zo’n gezellig huis! Daarbij ook centraal gelegen voor de bezoekjes die wij af wilden leggen. Ook ontvingen we 2 keer bezoek. We bezochten familie en vrienden en het was heerlijk om elkaar na lange tijd weer te zien. We werden buitengewoon hartelijk ontvangen.

Vanwege Corona hebben we het aantal bezoeken wat beperkt. Er komen andere tijden,toch? Natuurlijk moest er ook tijd worden besteed aan boodschappen inslaan. Zowel supermarktartikelen als Sinterklaas inkopen. Ook de wijnvoorraad is weer aangevuld (dat hadden wij de vorige trip niet gedaan). We zijn zelfs nog naar de kapper geweest in Veendam. Dat scheelt de helft in prijs, en klaar is maar weer klaar! Woensdag kwamen Immie en Tonny terug in Nederland en we hebben samen nog een gezellige middag en avond gehad. De volgende morgen moest er ingepakt worden. Toen ik de bagage bekeek dacht ik: dat gaat nooit passen. Maar Jaap kan dat! Er was zelfs nog een gaatje over! Dat werd gevuld in Säffle, waar we nog verse boodschappen, zuivelproducten en groente en fruit, gedaan hebben.

Dit is ongeveer een kwart van de boodschappen die in de auto zaten!

We hebben een fantastisch verblijf in Veendam gehad. Enorm bedankt lieverds!

Donderdag net na de lunch vertrokken we met zon. Maar bij de grens begon het te regenen en dat nam alleen maar toe. Dat gaf beroerd zicht. Niet fijn. Eerst via binnenwegen, omdat we tijd genoeg hadden. Daarna bij Hamburg toch maar de Autobahn genomen tot Lubeck, waar we een Grieks restaurantje vonden om te eten. Toen nog het laatste stukje naar Travemünde, We waren blij dat we op de terminal van de Finnlines waren. Rond 21.30 konden we oprijden en in de hut aangekomen kozen we al gauw voor ons bedje. De volgende morgen reden we weer om 07.20 uit de haven van Malmö. Het was buitengewoon stil op de weg met mooi zonnig weer. Om 15.30 waren we thuis. Inclusief boodschappen doen en de warme lunch!

Hoe mooi het ook was, thuis komen is altijd heerlijk, en zo hoort ook!

Hej då,

Truus en Jaap

Deze zomer…

Onze laatste blog plaatsten we op 22 juni, het begin van de zomer. Nu zitten we bijna in de herfst, dus hoognodig tijd voor een zomerblog!

Wij hebben hier een prachtige zomer gehad! We zagen ook het weer in Nederland en daarbij vergeleken was het hier supermooi.

Half juli kregen we bezoek van Bente en Bart, die zijn drone mee had en daarmee prachtige foto’s van ons huis heeft gemaakt.

We hebben overigens deze maanden heel veel bezoek gehad en zijn op bezoek geweest, en daar genoten we zeer van.

Uitstapjes hebben we ook veel gemaakt, soms met z’n tweeën soms met vier.

Met Jan en Annie gingen we naar Arvika om weer heerlijk te genieten van een lunch bij Sågudden. Maar op de weg er naartoe ook koffie gedronken op het prachtige plekje bij Renstad. Met ook weer geweldig weer.

Later in de maand maar weer eens de caravan gepakt en een paar dagen in Varnäs (boven Stöllet) gestaan. Met een verkoelende duik voor de deur 😁

De bedoeling was dat we zaterdags  door zouden gaan naar Borlänge, om van daaruit Jasper en Alde op te halen. Maar dat liep anders. Één steunpoot van de caravan wilde niet meer ingedraaid worden. Hetgeen met hulp en veel kracht toch gelukte, maar de schroefas was krom en het was niet zeker of die nog goed zou werken.  Toen maar besloten om terug naar huis te gaan, en op maandag met de auto naar Borlänge te gaan. De reden dat Malin niet met ons mee terugging was werk (nieuwe baan en nog geen vakantiedagen). Na lekker samen gegeten te hebben, vertrokken we weer richting Munkfors.

Ook mochten we bij Suzanne komkommers uit de kas komen halen. Zoon Matthijs gaf een rondleiding en liet delen van zijn natuurverzameling zien.

We hadden een geweldige week samen, met veel afwisseling. Een speeltuin, gezellig uit eten, knutselen, zwemmen, met Lego bouwen en met de caravan op stap naar Rådastrands Camping. Het weer was helaas juist deze dagen niet geweldig, maar we hebben er wel van genoten.

Alde en Jasper hebben ook nog heerlijk gekookt en chocoladebollen gemaakt. Dus een goed gevuld programma! Op de zondag gingen we richting Kopparberg, waar we Malin weer zouden treffen bij Källmans Skogscafe, een zomercafé op een prachtige plek midden in de bossen, met een schitterende tuin! Daarna nog naar een oude zilvermijn geweest, waar het uitzicht heel mooi was. Toen was het weer tijd om afscheid te nemen. We konden terug zien op een superleuke week! ❤️

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Maar we gingen gewoon door met gezellige dingen. Samen met Erik en Angélique ijs eten bij de hembygdsgård in Sunne, en daarna naar Tossebergs Klätten. Wat een uitzicht daar weer! En weer heerlijk weer! Genieten!!

Ondertussen zijn we op 15 augustus. En weer een gezellige uitstap met Daan en Liesbeth. Via binnendoor wegen naar Gräsmark. Een eerste stop bij Ransbysäter, bij de Duitse bakker in het bos bij de de watermolen in Björkaälv. Wat een prachtig plekje met ook nog eens koffie en versgebakken lekkers.

Daarna naar Gräsmark waar we gingen lunchen (warm eten) bij “Kalasmakeriet”, een voormalige Prästgård (domineeswoning) met uitzicht op het meer en de kerk. Het eten was uiterst royaal en smakelijk!

Daarna nog even naar de kapper, en goed geknipt kwamen we voldaan weer thuis 😁

Een paar dagen later waren we weer op weg voor een bezoek van een paar dagen aan Växsjö, waar we 2 nachten een hotel geboekt hadden. De weg ernaar toe was mooi! Een koffiestop bij het Götakanaal, dat we nog een tijd gevolgd hebben.

Om de middag waren we in Hjo. Heerlijk gelegen aan het Vättern. Het is een meer, maar zo groot, dat het een zee lijkt. We lunchten daar en genoten ook van heerlijk ijs. Een wandeling was ook wel even lekker, want we hadden nog een stukje te gaan.

Het hotel was een aangename verrassing! Alles net gerenoveerd en mooi ingericht en een hartelijke ontvangst. Het hotel was heel dicht bij het centrum. Een leuke gezellige stad!

Na een heerlijke nacht en lekker ontbijt op weg naar Kronobergs slott, een slotruïne. Fotogeniek is dat altijd. Er stond een prachtige boom die waarschijnlijk heel veel heeft ”gezien”. Koffie was er niet te krijgen om 11 uur, maar pas om 12 uur. NB: personeel liep er gewoon rond …. Commercie….commercie🤔

Dus door naar een volgende plek. Een werkelijk schitterende plek met een mooie watermolen!

Hier hebben we rondgelopen en foto’s gemaakt, maar ook hier geen koffie 😉 maar…. daarna naar een heel leuk café “Svenska Tanternas trädgårdscafé”.

Hier lekker in de zon genoten en weer opgeladen voor een bezoek aan Huseby Bruk. Een landgoed met een historische ijzerindustrie, met prachtige gebouwen, parken en tuinen. Daar heerlijk rondgelopen. De dag vorderde al behoorlijk.

Tijd om terug te gaan naar het hotel. In de avond gezellig gegeten in een mooi restaurant. De volgende morgen was het alweer tijd om in te pakken. Na het ontbijt vertrokken we richting Gränna. Daar zijn we alleen maar doorgereden, want het was er bomvol toeristen!

Doorgereden naar Vadstena waar het gezellig druk was. Jaap is het slot rondgelopen en ik genoot even van een loppis en kocht er een prachtige vaas en mooie schoenen. Vervolgens heerlijk geluncht op het overdekte plein. Daarna nog de benen gestrekt met een lekkere wandeling. Het weer was nog steeds super! En thuisgekomen genoten we nog na! Heerlijke dagen!

Zaterdag 4 september. Vandaag doen we wat al lang in het vat zat, n.l. pannenkoeken bakken op een vuurtje buiten. Samen met Daan en Liesbeth en Jan en Annie. De bedoeling was: Stor En, maar daar zat al een grote familie. Dus omdraaien en terug het stoffige pad af. De volgende optie was: Lakenesjön. En daar hadden we geluk. Helemaal vrij, met een topuitzicht! Wat een feestje, zo gezellig en….. lekker! Dit is altijd een succes!