Deze zomer…

Onze laatste blog plaatsten we op 22 juni, het begin van de zomer. Nu zitten we bijna in de herfst, dus hoognodig tijd voor een zomerblog!

Wij hebben hier een prachtige zomer gehad! We zagen ook het weer in Nederland en daarbij vergeleken was het hier supermooi.

Half juli kregen we bezoek van Bente en Bart, die zijn drone mee had en daarmee prachtige foto’s van ons huis heeft gemaakt.

We hebben overigens deze maanden heel veel bezoek gehad en zijn op bezoek geweest, en daar genoten we zeer van.

Uitstapjes hebben we ook veel gemaakt, soms met z’n tweeën soms met vier.

Met Jan en Annie gingen we naar Arvika om weer heerlijk te genieten van een lunch bij Sågudden. Maar op de weg er naartoe ook koffie gedronken op het prachtige plekje bij Renstad. Met ook weer geweldig weer.

Later in de maand maar weer eens de caravan gepakt en een paar dagen in Varnäs (boven Stöllet) gestaan. Met een verkoelende duik voor de deur 😁

De bedoeling was dat we zaterdags  door zouden gaan naar Borlänge, om van daaruit Jasper en Alde op te halen. Maar dat liep anders. Één steunpoot van de caravan wilde niet meer ingedraaid worden. Hetgeen met hulp en veel kracht toch gelukte, maar de schroefas was krom en het was niet zeker of die nog goed zou werken.  Toen maar besloten om terug naar huis te gaan, en op maandag met de auto naar Borlänge te gaan. De reden dat Malin niet met ons mee terugging was werk (nieuwe baan en nog geen vakantiedagen). Na lekker samen gegeten te hebben, vertrokken we weer richting Munkfors.

Ook mochten we bij Suzanne komkommers uit de kas komen halen. Zoon Matthijs gaf een rondleiding en liet delen van zijn natuurverzameling zien.

We hadden een geweldige week samen, met veel afwisseling. Een speeltuin, gezellig uit eten, knutselen, zwemmen, met Lego bouwen en met de caravan op stap naar Rådastrands Camping. Het weer was helaas juist deze dagen niet geweldig, maar we hebben er wel van genoten.

Alde en Jasper hebben ook nog heerlijk gekookt en chocoladebollen gemaakt. Dus een goed gevuld programma! Op de zondag gingen we richting Kopparberg, waar we Malin weer zouden treffen bij Källmans Skogscafe, een zomercafé op een prachtige plek midden in de bossen, met een schitterende tuin! Daarna nog naar een oude zilvermijn geweest, waar het uitzicht heel mooi was. Toen was het weer tijd om afscheid te nemen. We konden terug zien op een superleuke week! ❤️

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Maar we gingen gewoon door met gezellige dingen. Samen met Erik en Angélique ijs eten bij de hembygdsgård in Sunne, en daarna naar Tossebergs Klätten. Wat een uitzicht daar weer! En weer heerlijk weer! Genieten!!

Ondertussen zijn we op 15 augustus. En weer een gezellige uitstap met Daan en Liesbeth. Via binnendoor wegen naar Gräsmark. Een eerste stop bij Ransbysäter, bij de Duitse bakker in het bos bij de de watermolen in Björkaälv. Wat een prachtig plekje met ook nog eens koffie en versgebakken lekkers.

Daarna naar Gräsmark waar we gingen lunchen (warm eten) bij “Kalasmakeriet”, een voormalige Prästgård (domineeswoning) met uitzicht op het meer en de kerk. Het eten was uiterst royaal en smakelijk!

Daarna nog even naar de kapper, en goed geknipt kwamen we voldaan weer thuis 😁

Een paar dagen later waren we weer op weg voor een bezoek van een paar dagen aan Växsjö, waar we 2 nachten een hotel geboekt hadden. De weg ernaar toe was mooi! Een koffiestop bij het Götakanaal, dat we nog een tijd gevolgd hebben.

Om de middag waren we in Hjo. Heerlijk gelegen aan het Vättern. Het is een meer, maar zo groot, dat het een zee lijkt. We lunchten daar en genoten ook van heerlijk ijs. Een wandeling was ook wel even lekker, want we hadden nog een stukje te gaan.

Het hotel was een aangename verrassing! Alles net gerenoveerd en mooi ingericht en een hartelijke ontvangst. Het hotel was heel dicht bij het centrum. Een leuke gezellige stad!

Na een heerlijke nacht en lekker ontbijt op weg naar Kronobergs slott, een slotruïne. Fotogeniek is dat altijd. Er stond een prachtige boom die waarschijnlijk heel veel heeft ”gezien”. Koffie was er niet te krijgen om 11 uur, maar pas om 12 uur. NB: personeel liep er gewoon rond …. Commercie….commercie🤔

Dus door naar een volgende plek. Een werkelijk schitterende plek met een mooie watermolen!

Hier hebben we rondgelopen en foto’s gemaakt, maar ook hier geen koffie 😉 maar…. daarna naar een heel leuk café “Svenska Tanternas trädgårdscafé”.

Hier lekker in de zon genoten en weer opgeladen voor een bezoek aan Huseby Bruk. Een landgoed met een historische ijzerindustrie, met prachtige gebouwen, parken en tuinen. Daar heerlijk rondgelopen. De dag vorderde al behoorlijk.

Tijd om terug te gaan naar het hotel. In de avond gezellig gegeten in een mooi restaurant. De volgende morgen was het alweer tijd om in te pakken. Na het ontbijt vertrokken we richting Gränna. Daar zijn we alleen maar doorgereden, want het was er bomvol toeristen!

Doorgereden naar Vadstena waar het gezellig druk was. Jaap is het slot rondgelopen en ik genoot even van een loppis en kocht er een prachtige vaas en mooie schoenen. Vervolgens heerlijk geluncht op het overdekte plein. Daarna nog de benen gestrekt met een lekkere wandeling. Het weer was nog steeds super! En thuisgekomen genoten we nog na! Heerlijke dagen!

Zaterdag 4 september. Vandaag doen we wat al lang in het vat zat, n.l. pannenkoeken bakken op een vuurtje buiten. Samen met Daan en Liesbeth en Jan en Annie. De bedoeling was: Stor En, maar daar zat al een grote familie. Dus omdraaien en terug het stoffige pad af. De volgende optie was: Lakenesjön. En daar hadden we geluk. Helemaal vrij, met een topuitzicht! Wat een feestje, zo gezellig en….. lekker! Dit is altijd een succes!

Maar nu naar het hier en nu…. de keuken is half gesloopt en de helft van de nieuwe kastjes is in elkaar gezet. Het wordt al een beetje kamperen in huis.

De volgende blog zul je zien hoe het verder gaat met de plaatsing e.d.

Hej då!

Jaap & Truus

Zomerse pret!

Hej!

Ik besloot de vorige blog met hoop dat er gezelligere tijden aan zouden breken. En dat is zeker gelukt! En we laten nu even meegenieten van de prachtige momenten die achter ons liggen.

Op 22 mei was er een loppis georganiseerd door het hele dorp. Op zo’n 13 plaatsen. Iedereen in zijn/haar eigen tuin. Jaap had de caravan uit de carport gehaald en zo kon de loppis onder dak plaatsvinden. Ik had flink opgeruimd in huis, en Jaap had spullen van de zolder gehaald. De dag zelf was een groot succes. Veel aanloop, mooi verdeeld over de dag. De opbrengst was boven verwachting hoog, 180 euro! Later nog 3 loppisdagen gehad, maar die waren minder succesvol, maar niet minder gezellig. Véél koffiedrinkers en zelfs een tuinconcert! Ook nu nog staat er nog van alles. Af en toe zal ik “de winkel” openen😁

Omdat de caravan toch al buiten stond en er mooi weer voorspeld werd, planden we een paar dagen weg. Jaap had een kleine camping gevonden in de buurt van Torsby. Donderdag 27 mei, nog met een koude gure wind daar naar toe. Dat bleek niets te zijn! Een soort voetbalveld zonder enige beschutting en super drassig. Zo zelfs dat we er zonder de 4×4 aandrjving vrijwel zeker in waren blijven steken! Dus gauw naar plan B wat ook niet leuk was. Zo kwamen we in Gräsmark terecht op camping Lagom. Een mooie camping en hartelijke ontvangst. De volgende dag was het ineens volop zomer, en ook de dagen erna 27+ graden. We kennen de omgeving vrij goed, het is maar ca. 70 km van ons huis, maar we maakten in de avonden mooie ritjes tot aan de Noorse grens waar je vanwege corona niet verder mocht. Mooie plekjes en een mooie eland gezien.

Op zaterdag deden we een boodschapje en zouden even de loppis tegenover de winkel bezoeken toen we Anki tegen het lijf liepen. Een Zweedse vriendin die we al, mede door corona, anderhalf jaar niet gesproken hadden. Hoe grappig!

Later nog de prachtige kerk van Gräsmark bekeken.

Op zondag kwamen Alfred en Iris op visite. Heel gezellig! De maandag, mijn verjaardag, was een topdag met, weer, prachtig weer. We besloten naar Arvika te gaan naar Sågudden, een openlucht museum. In een mooi park was een prachtig gelegen terras waar we heerlijk aten.

Daarna Arvika bekeken vanuit een treintje. Grappig! Via binnendoor weggetjes weer naar de camping. De volgende dag onze 2e Covid-19 vaccinatie gehaald in Sunne en de dag erop weer naar huis. Onderweg nog koffie gedronken bij Anki en Bosse.

De locatie in Arvika beviel ons zo goed, dat we er een goeie week later al weer waren. Dit keer met Peter, die jarig was, en Constance . Op de heenweg maakten we een koffiestop op een prachtige plek, Renstad genaamd.

Daarna naar Sågudden. Ook nu weer genoten van het eten! Daarna ook nog een rondrit in het treintje maar dit was vanwege een lekke band, maar een kort rondje. Toen zijn we zelf nog maar even de stad in gegaan. Een ijsje gegeten en Constance en ik allebei een tas gekocht. In Munkfors werden we verwelkomd met een daverend onweer.  Een lawaaierige afsluiting van een prachtige dag!

Een paar dagen later gingen Peter en Jaap naar Hagfors, naar de opening van het spoormuseum. Peter doet daar soms wat werkzaamheden, waar ze heel blij mee zijn. Daarna besloten de mannen lekker uit eten te gaan. Constance en ik hebben ons thuis heerlijk vermaakt (met kaarslicht en wijn).

Afgelopen vrijdag weer vertrokken met de caravan. Ditmaal richting Borlänge, een stad dichtbij Falun, waar Jasper, Malin en Alde wonen. Op weg er naar toe koffie gezet, en gedronken, in Frederiksberg, op een mooi plekje.

Op de camping in Sifferbo, een paar kilometer buiten Borlänge kregen we een heel mooi plekje. Genoeg ruimte voor de BBQ en andere activiteiten samen met de kinderen.

De volgende dag hebben Jaap en ik ingevuld met winkelen, lekker eten en een leuke rondrit.  ‘s  Avonds een beste onweersbui gehad en fikse regen. Op zondag was het weer mooi weer. We zouden Jasper, Malin en Alde treffen op een, voor mij, geheime locatie. Dit was nog voor mijn, maar ook voor Jasper’s verjaardag. Het was “Gammalgården” in Borlänge. Een soort openluchtmuseum met restaurant. Daar heerlijk genoten. Zelfs van een voorstelling van Alde en haar mamma.

Daarna via een prachtige route naar een meer met heerlijk zwemwater. Wat een waterpret! Opa Jaap las lekker de krant😊Later speelden we nog een potje kup (een vikingspel met houten blokken en stokken) waar ik echt niet handig in ben!

Aan het eind van de middag was er gereserveerd bij “Black Stone Steakhouse”. Fantastisch eten en vlees of vis wat je zelf nog op een gloeiend hete zwarte steen kon garen naar eigen smaak. Dit was echt superleuk en lekker!

Na het toetje zijn we nog met de kinderen mee naar huis gegaan. Maar niet heel erg lang. Het begon te onweren en fors te regenen. De rit naar Borlänge was geen pretje. Als een onderzeeër! Blij dat we terug waren. We zouden tot dinsdag blijven maar het weer was niet meer zo mooi dus maandag richting huis. Tussen de middag bij Lindesnäs bruk een broodje gegeten.

Toen nog boodschappen gedaan in Hagfors. Thuisgekomen nog een beetje uitgepakt en de wasmachine aangezet.

In de avond voetbal gekeken. Wij houden nog steeds van oranje maar ook van de geel blauw en met de 3 kronen! Zeer veel zomerse pret, of niet dan? Hopelijk komt er nog veel meer!

Hejdå!

Na lange tijd….

Na lange tijd eindelijk weer een blog! Het gekke in deze tijd is, dat je niet zoveel te doen hebt en er niet zoveel te beleven valt…. maar je komt tijd tekort! Herkenbaar?

Maar we zullen proberen om in een nutshell de afgelopen tijd te beschrijven.

Afgelopen winter hebben we genoten van de sprookjesachtige sneeuwlandschappen. Dat is erg fotogeniek.

Maar….als het in april nog sneeuwt, dan zien we het liever niet meer. Even ter illustratie: 21 april in no time een witte wereld onderweg van Sunne naar Munkfors. De dagen ervoor was het korte broeken weer.

In deze coronatijd komen we bijna nergens. Dan verzin je wat: een uitstapje naar Charlottenberg (vlakbij de Noorse grens) waar een heel groot winkelcentrum is. Maar nu is het er uitgestorven, want de Noren, die heel veel inkopen hier, zijn er niet. Grenzen hermetisch gesloten! Maar wij konden heerlijk ons gang gaan. Dit beviel zo goed dat we dit nog eens herhaald hebben.

Wat we verder deden: Jaap is de afgelopen maanden veel bezig geweest met zijn spoorbaan in zijn mancave. Ook de stamboom groeit nog steeds! Ik heb heel veel getekend. Portretten in potlood.

Ook Jan van Haasteren puzzels leggen is voor mij een leuk tijdverdrijf. Handwerken komt me nu de neus uit.

Soms gebeuren er onverwachte dingen. Op een dag was er een bootje op de rivier achter ons huis. De 2 mannen in het bootje waren aan het dreggen. Maar wat en hoe…. Geen idee! Maar het bleek dat ze een ontvanger zochten die dient om de zalmen te traceren die voorzien zijn van een transponder, als die er langskomt. Dat was kennelijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want ze zijn daarna nog 2x terug geweest. De laatste keer met een duiker. Of het uiteindelijk gelukt is…. geen idee!

Een ander onverwachte gebeurtenis: brand aan de overkant van de weg. Dit was afgelopen zondag bij stralend zomer weer. De overburen waren afval aan het verbranden in een olievat. We kregen een appje van vriend Ernst. Die gaf aan dat het branden op een wat enge plek was. Toen Jaap ging kijken was er niemand te bekennen, terwijl de brand zich al buiten de ton uitbreidde. De mensen zelf bleken in de kelder aan het opruimen te zijn!! Toen ze de brand zagen, raakten ze in paniek, maar deden verder niets, Jaap belde 112 en die zouden direct komen. Maar het waaide behoorlijk en alles was kurkdroog. Dus nog maar even onze brandblusser leegspuiten. Ondertussen kwamen 2 bluswagens en een commandowagen. Later ook politie. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen!

Dat het ook anders kan bewees Jaap de vrijdag ervoor. Windstil was het en bij uitstek geschikt om de aardkelder af te branden. Maar eerst de waterslang uitleggen. Binnen 10 minuten was de heuvel kaal. Alles onder controle. Nu kan het groen weer tevoorschijn komen!

Afgelopen zaterdag zijn we naar Falun geweest! Naar Jasper, Malin en Alde. We verheugden ons er zeer op! We hadden ze sinds begin januari niet meer in het echt gezien. De hoofdzaak van deze dag was het vieren van Alde’s verjaardag. Zij was al op 11 maart 6 jaar geworden. Maar door de verhuizing naar een ander appartement was er nog geen tijd geweest om het te vieren. Wat was het een heerlijke dag! Het was ook fijn dat we al 3 weken geleden onze eerste Covid-19 vaccinatie gehad hadden. Dat gaf iets meer bewegingsvrijheid. Het was heel gezellig, met lekker weer, zalig eten,  maar vooral samen zijn! Met opa al begonnen om het Lego cadeau in elkaar te zetten en met oma gezellig nagels lakken. Het is ook zo heerlijk dat we veel dichter bij elkaar wonen. Nu kunnen we met gemak op één dag heen en terug! We gaan elkaar weer snel zien❤️

Ook er moesten er verder nog werkzaamheden verricht worden. Zoals het knotten van de twee bomen bij de voordeur. Dat is geen gemakkelijke klus. Maar Jaap heeft het, in etappes, geklaard, maar moest het wel met rugpijn bekopen. Geen wonder, want je moet soms gekke bewegingen maken. Nu de takken nog afvoeren!

Deze week ben ik voor darmonderzoek geweest, maar gelukkig zag alles er keurig uit. Alleen 2 poliepen weggehaald.

Dit was zo’n beetje het wel en wee van de afgelopen tijd. Niet heel spannend, maar dat hoeft niet altijd om het goed te hebben.

Op 1 juni krijgen we de 2e Covid-19 vaccinatie en men denkt hier dat rond die datum ook het digitale vaccinatiebewijs klaar zal zijn. De verwachting is dat het binnen de EU op of rond 26 juni ingevoerd zal worden, zodat er weer gereisd kan worden. We hopen het van harte, want dan valt er ook meer gezelligs te schrijven 😉

Hej då!

Truus

Maagdelijk

Het jaar ligt haast nog maagdelijk aan onze voeten. We weten nog niet wat voor ons ligt, maar we gaan er maar van uit dat het een beter jaar wordt dan 2020!

We hopen dat de eerste week in het nieuwe jaar voor iedereen naar wens is verlopen.

Voor ons wel! We hebben genoten van een super gezellige week, die begon op 30 december. Voor het eerst zagen we Alde en Jasper weer sinds begin september en Malin sinds augustus. Zij kwamen nu voor enkele dagen, maar logeerden niet bij ons. We hadden de mogelijkheid om het huis van Erik en Angélique te lenen, waar zij konden wonen! Dat was in ieder geval meer Coronaproof. Maar het was veel meer dan dat! Voor Jasper, Malin en Alde was het vakantie! En voor ons was het heerlijk om ’s morgens lekker lui de dag te starten en ’s avonds laat nog lekker bij te komen. Bedankt lieve Erik en Angélique!

We hebben deze dagen van alles gedaan! Sinterklaas gevierd op oudjaarsdag, de op Sinterklaasavond bezorgde cadeautjes lagen nog mooi in de zak te wachten. Alde vond het wel knap van ons dat we de pakjes niet al uitgepakt hadden!😁 Verder knutselen, tekenen, met Lego gespeeld, mooie films gekeken, met de slee van de helling af (er lag een dun laagje sneeuw), oliebollen gebakken ( en gegeten), spelletjes gedaan en lekker gegeten samen!

Ook vond Alde het erg mooi dat ik haar heb geleerd hoe je moet haken. Ze zei zelf: “Ik kan het nog niet helemaal, maar dat komt nog,”😄

Het beviel allemaal zo goed dat ze tot woensdag zijn gebleven in plaats van maandag! Donderdag vond ik het, ondanks dat Jaap en ik druk bezig geweest waren, wel heel erg stil!

Ondertussen zijn de kerst spullen uit huis verdwenen en is alles weer tip top schoon en fris. Heerlijk weer. Hier in Zweden houden ze vaak een grote schoonmaak voor de kerst, maar dat vind ik persoonlijk niks.

De sneeuw die nieuwjaarsdag viel, ligt er nog steeds, maar vannacht is er een mooie laag bij gekomen en morgen en dinxdag komt er nog meer. Het is echt poedersuiker land! Zo mooi maagdelijk wit! Daar brengt Jaap nu verandering in, want de sneeuw moet geruimd worden! De komende week zal het koud blijven tot –12, dus de sneeuw blijft nog wel een poosje!

Met corona is het hier in Munkfors goed te doen. Weinig besmettingen hier vergeleken met de omringende gemeenten. Daarbij is Värmland ook relatief minder getroffen dan de andere regio´s. Dus het is nog goed te doen. Maar het is nog steeds: Stay safe, stay at home!

Lieve groet van ons!

Stand van zaken en de blik vooruit!

Sinds de vorige blog in augustus, staat het leven, ook hier, nog steeds in het teken van Covid 19. In augustus en september was het nog rustig en hebben we nog een paar leuke dingen gedaan. Wioj zijn onder andere nog een paar dagen met de caravan weggeweest en ook nog een paar leuke rondritjes in de omgeving gemaakt. Hieronder een foto-impressie:

Ook kregen wij begin september nog een bezoekje van Jasper en Alde (Malin moest studeren). Alde en Truus genoten volop van het zwembad!

Ook bij opa op de grasmaaier was het een feestje

In het naburige Ransäter is Ransäter Vintage gevestigd. Het is daar in de zomerweekenden erg leuk met een ouderwetse benzinepomp, een loppis, een ouderwetse winkel en je kunt er wat eten en drinken.

We hebben ook nog een paar leuke uitstapjes gemaakt in de herfst met prachtige herfstkleuren:

Spectaculair was dit najaar de waterval in Munkfors, want er is deze herfst behoorlijk wat regen gevallen:

Ook hier is de 2e golf in volle gang. Het leven voor ons speelt zich veelal binnenshuis af. Zonder bezoek of aanloop. Soms buiten een praatje. De winkels zijn hier nog wel open en ook de restaurants, wel met de nodige restricties. Al sinds half november is het zwembad gesloten. Dat betekent eigenlijk dat alle dagen op weekend dagen lijken, want de regelmaat ontbreekt. Maar… we vermaken ons toch prima. De dagen zijn veel te kort, maar dat komt misschien omdat we laat opstaan. Maar dat komt dan weer omdat de avonden zo lekker lang en gezellig zijn😄

Ook het weer zit de laatste tijd niet mee. Sinds de 2e week van november hebben we maar 1x de zon gezien. Andere jaren is het vaak al wat wit, maar ook hier is nauwelijks sprake van.

De kerst vieren Jaap en ik met z’n tweeën. We maken het wel gezellig! De sfeer is te vinden in de tuin en ook in huis en is naar tevredenheid!

We wensen jullie allemaal gezellige feestdagen toe, ook al zien die er anders uit dan anders, maar met de blik vooruit op 2021 waarin we mogelijk weer normaal kunnen gaan leven.

Veel liefs van ons en blijf gezond!

Jaap en Truus

Een nieuwe blogsite

Hej!

Vanaf vandaag hebben wij een heel nieuwe uitvoering van onze blog. Tot nu toe publiceerden wij op www.jaapentruus.blogspot.com, maar deze blogpagina is door een aantal nieuwe “verbeteringen” dermate gebruiksonvriendelijk geworden, dat we zijn overgestapt naar het programma van wordpress.com.

Wij willen jullie op de hoogte blijven houden van ons leven in Zweden en zodra de Corona-pandemie dit weer mogelijk maakt, ook daarbuiten.

Voor het geval je onze blog voor het eerst ziet:

Wij zijn Jaap en Truus Metselaar, respectievelijk 73 en 68 jaar oud (2020) en wij hebben in het jaar 2000 een vakantiehuis in Munkfors in Värmland in Zweden gekocht. Omdat het leven in Zweden ons erg goed beviel, zijn wij in 2009 zijn wij na onze pensionering voorgoed geëmigreerd van Winsum in Groningen naar Munkfors in Zweden en hebben daar tot nu geen moment spijt van gehad.

Voor onze familie en vrienden zijn wij in 2009 een blog begonnen om hun op de hoogte te houden van het leven in Zweden en te laten zien hoe prachtig dit land is.

Alle voorgaande blogs zijn dus nog te zien op jaapentruus.blogspot.com.

Wij wensen jullie veel leesplezier met onze vernieuwde blog!

Jaap & Truus