Einde en begin…..

Het jaar ligt haast nog maagdelijk aan onze voeten. We weten nog niet wat voor ons ligt, maar we gaan er maar van uit dat het een beter jaar wordt dan 2020! We hopen dat de eerste week in het nieuwe jaar voor iedereen naar wens is verlopen.

Met deze tekst begon ik de blog van 10 januari vorig jaar! Maar deze regels zijn ook nu nog steeds van toepassing. Ook maagdelijk is het sneeuwdek dat gisteren en zelfs vanmorgen is gevallen. Maar Jaap heeft het luie zweet er weer uitgewerkt met sneeuwruimen. Dit keer zonder de helse machine, de snöslunga, maar met de hand! Wel met een super goede schuiver, maar de sneeuw hoeveelheid en de te ruimen meters zijn aanzienlijk. Dus Chapeau!!

Maar laten we de maand december even onder de loep nemen.

De winter is dit jaar vroeg ingevallen. Al in november hadden we temperaturen van -20. Dit zette zich voort in december, maar ook hadden we veel zachtere dagen, maar niet echt dooi. Veel sneeuw hadden we niet, maar het was wel steeds wit. Nu ligt er ca. 15 cm.

Op 3 december kwamen Jasper, Malin en Alde bij ons om Sinterklaas te vieren in het weekend. Ik had Sint geschreven dat Alde en familie in Munkfors zouden zijn. Dit ter geruststelling van Alde😁.

Voordat Sinterklaas kwam hebben we nog allerlei andere leuke dingen gedaan, zoals je op onderstaande foto’s kunt zien.

En ja hoor, aan het eind van de middag op 4 december werd er op de deur gebonst en stonden er maar liefst 3 grote zakken! Het werd een heerlijk avondje, en Alde vond haar laatste cadeau, een heuse naaimachine, top! Het moest gelijk worden gebruikt.

De volgende dag gingen ze weer naar huis, nadat we bij de pizzeria (het enige op zondag geopende restaurant in Munkfors) gegeten hadden.

Op 8 december gingen we naar Karlstad, naar het theater. Ons koor kreeg dit aangeboden van de kerk. Ook Jaap kon mee, want er waren een aantal afzeggingen. Eerlijk gezegd zaten we er, gezien corona, niet echt op te wachten. Maar goed. Wel werd bij binnenkomst iedereen gecheckt op QR en ID. Maar toch was het vol en druk. Het voelde niet echt fijn, maar de voorstelling was leuk.

Die week ook de kerstboom gezet en het huis in kerstsfeer gebracht. Jaap had de tuin voor zijn rekening genomen. Het zag er allemaal weer naar tevredenheid uit.

Om nog even in de kerstsfeer te komen, gingen we een week voor Kerst nog naar een kerstmarktje op Rotnäs Gård. Dit is een boerderij met een interieurwinkel en een restaurantje. Daar hadden ze gedurende de vier adventsweekenden een kerstmarkt. Ik had dit gezien op Facebook en het zag er erg leuk uit. Dus…maar eens gaan kijken, samen met Daan en Liesbeth. De boederij ligt echt in “The Middle of Nowhere” . En oh…wat een sfeer! Er was geen sprake van een massa mensen, maar gezellige drukte! En het weer werkte ook erg mee! Een topdag!

Voor kerst zijn we nog naar Karlstad geweest voor de kerstboodschappen. De drukte in de supermarkten is niet te vergelijken met de drukte in Nederland. Hier kunt je nog fatsoenlijk overal bij en geen ellenlange rijen voor de kassa.

Voor kerstavond hadden we een afspraak gemaakt met Daan, Liesbeth, Ernst en Marja om samen een etentje te hebben. We hadden afgesproken dat ieder stel een gang zou verzorgen. Het dinertje zou hier plaats vinden. Marja en Ernst verzorgden een heerlijk voorgerecht, wij het hoofdgerecht en Daan en Lies het dessert. Wat was het heerlijk en gezellig. We hebben lekker lang getafeld.

De kerstdagen zelf waren Jaap en ik samen. Eerste kerstdag was het prachtig, maar heel koud weer. We maakten een mooi rondritje met de auto. Warme chocolademelk en kerstkransjes mee😉. Verder heel lekker gezellig thuis geweest.

Donderdag voor oudjaar reden we richting Falun om bij Jasper, Malin en Alde te logeren en oud en nieuw te vieren. Zo gezellig! Oudjaarsdag oliebollen gebakken. En gegourmet.

Even voor 24.00 uur met glazen en bubbels naar buiten gegaan, in de forse kou, en naar het mooie siervuurwerk gekeken. Hier wordt eigenlijk niet geknald, en dat vind ik heerlijk! Toen we weer binnen waren was het tijd voor Alde om naar bed te gaan. En niet zo heel veel later, gingen wij er achteraan 😴.

Nieuwjaarsdag lekker gezellig doorgebracht met spelletjes en dergelijke. In de middag nog even naar de springschans en gereden. Een prachtig uitzicht over de stad. Daarna weer lekker thuis komen in de warmte.

’s Avonds speelden we het spel “Ticket to Ride” dat de Sint ons gaf.  Een superleuk spel! Toen we rond 24.00 naar bed gingen, sneeuwde het enorm en het joeg rond het huis! Dat beloofde wat!

De volgende morgen was het weer rustig buiten en de sneeuwruimer had zijn werk gedaan. Dat is toch een voordeel van een appartement 😁. Ook dit was weer een gezellige dag met tal van spelletjes en activiteiten. Later in de middag gingen we de stad in om te eten. Wij waren vrij vroeg en de eerste gasten. Dus het was niet moeilijk om de corona afstand te houden. Thuis gekomen ging Alde al snel naar bed. De volgende morgen naar de buitenschoolse opvang en om 07.00 uur de deur uit samen met Malin en Jasper, die ook werk en afspraken hadden. Wij namen afscheid van elkaar en gingen toen ontbijten en de boel inpakken. Rond 09.15 vertrokken we. Gelukkig waren de wegen goed. Onderweg nog even boodschappen gedaan en rond de middag waren we weer thuis. We hebben ervan genoten!

En zo zit de eerste week van het jaar er weer op. Ook deze week verliep lekker. Donderdag kwam de vraag of we zin hadden om te komen eten bij Philia en Patrick samen met dochter en vriend. Zij genoten van een vakantie in Mossängen. Dat leek ons heel gezellig, en dat was het ook! Later nog tot tegen Middernacht spelletjes gespeeld. Leuk!

Vrijdagavond naar Daan en Liesbeth voor een borrel, met koffie vooraf. Ook dit was weer super gezellig!

Het is deze tijden toch belangrijk om te genieten van de mogelijkheden die zich voordoen. Het gaat er niet meer om wat je niet hebt, maar wel om wat je wel hebt!

Want ook corona bereikt ook hier recordhoogtes en zullen wel zien hoe dat verder verloopt.

Een fijne voortzetting van dit jaar!

Hej då!

Truus en Jaap

Geschiedenis van een keuken

Ons huis heeft al een lange geschiedenis. Het oudste deel stamt uit 1875. Mossängen was toen een soldatendorp en ons huis was van een legerkapitein. Er is nog een foto van waarschijnlijk rond 1930 waar het huis op te zien is. In die tijd werd het hout nog vervoerd over de rivieren. Het hout dat over de Klarälv ging, kwam vanuit Noorwegen en midden Zweden en ging via de rivier naar Karlstad, waar zagerijen en papierfabrieken waren.

In de loop der jaren hebben er meerdere nationaliteiten in het huis gewoond, o.a. Zweden, een Poolse familie, een Frans/Zweedse familie en tenslotte wij als Nederlanders. In die jaren is er, net als aan het hele huis, natuurlijk veel in de keuken veranderd. Voor wij er in het jaar 2000 kwamen, was de laatste renovatie in 1975 geweest.

De keuken was echt in de stijl van de jaren 70: bruin, oranje en schrootjes, heel, heel veel schrootjes.

Omdat het toen nog een vakantiehuis was, hebben wij toen niet de keuken vervangen, behalve een fornuis met dezelfde kleur rood als de koelkast, omdat dit defect bleek te zijn.

Wel hebben we toen de keukenkasten opnieuw geschilderd in een frissere gele kleur.

In 2005 heeft Truus de rode tegels vervangen door frissere gele tegels. Een helse klus, want oude tegels zaten echt muurvast.

Nadat wij in 2009 geëmigreerd waren hebben wij de schrootjes voor een groot deel weggehaald of wit geschilderd. Ook hebben we de oude keukenramen vervangen door grotere ramen met 3-dubbel thermopane glas.

In 2011 hadden we genoeg van de gele kleur, maar de keuken op zich was enorm degelijk en nog functioneel, dus besloten we nog maar een keer te gaan lakken en nieuwe grepen te monteren. Dat leek een stuk moderner!

In 2013 hebben we nieuw laminaat gelegd in de kamer en dit door laten lopen in de keuken.

Dit jaar hadden we in maart waterschade door een verstopte afvoer. Er was water onder het laminaat gelopen, waardoor de naden op gingen staan en er dus in ieder geval een nieuwe laminaatvloer moest worden gelegd. Een verzekeringsgevalletje, dat goed voor ons uitpakte ☺.

Omdat de keuken inmiddels toch wat problemen met de laatjes gaf en inmiddels 46(!) jaar oud was, besloten om dan nu maar de keuken helemaal te vervangen. Na wat vergelij-kingswerk hebben wij gekozen voor IKEA en ons ontwerp online gemaakt. Toen we hier tevreden over waren hebben we begin juli de keuken bij IKEA in Karlstad besteld en de levering bepaald op 8 september en meteen onze klusser Theo Bloem geregeld (hij is een Nederlander met een klussenbedrijf hier) voor de plaatsing van de keuken vanaf 28 september, zodat wij tijd hadden om alles te monteren en nog een reisje naar Duitsland te maken. Een draaiboek en planning gemaakt en ook nog een Zweedse electricien geregeld voor 28 september om de electra voor de nieuwe keuken aan te leggen. Goed geregeld dus ….. dachten we.

Op 8 september kwam er een mailtje van IKEA, dat de betaling niet geregistreerd was, met een link om alsnog te kunnen betalen. Maar wij hadden de hele keuken bij bestelling betaald, maar doordat de kassarol op was, moest er een kopie worden uitgeprint, wat ook lukte. Maar waarschijnlijk is er toen bij IKEA iets fout gegaan en is de betaling niet geregistreerd. Dus de klantenservice gebeld ( … er zijn 58 wachtenden voor u…) waar aan de hand van ons kassabonnummer kon worden geconstateerd, dat er inderdaad betaald was. Dus geregeld en we zouden met een half uurtje gebeld worden over de levering. En dat telefoontje kwam… door een fout in het centrale magazijn zou de hele levering een week worden opgeschoven, 1 dag voor ons reisje naar Duitsland zouden de 179 (!) colli geleverd worden. Waarschijnlijk was de levering geblokkeerd i.v.m. de betaling, maar dat werd niet gezegd…

Er zou dus geen tijd zijn om alles te sorteren en te beginnen met de montage, zodat we op 28 september konden beginnen. Ook waren er nog 2 (niet essentiële) onderdelen, die nog niet geleverd konden worden. Uiteindelijk kon nog worden geregeld, dat wel alle kasten per koerier vanuit Karlstad konden worden geleverd en dat de laden en fronten een week later geleverd konden worden. Hierdoor konden we toch nog op tijd beginnen met de montage en waren de kasten klaar voor we vertrokken.

De 2e levering van IKEA kwam keurig op tijd en we konden alles sorteren en de dozen in de bijbehorende kasten leggen. En alles was compleet op de 2 al genoemde onderdelen na, die wij overigens later nog in Karlstad konden vinden. Maar er was nog behoorlijk wat te monteren wanneer we weer terug zouden zijn:

Gelukkig hebben we veel hulp gehad van onze vrienden. Jan en Daan en Truus hebben zich bezig gehouden met montage van laden, rails etc. en Alfred heeft geholpen met het deel van de electra dat niet door een erkende electricien gedaan hoefde te worden. Ik heb mij voornamelijk bezig gehouden met het slopen en afvoeren van de (nog steeds heel degelijke keuken) en daarbij ook nog een dag hulp gehad van Jasper.

Op 28 september waren we klaar om te beginnen. Theo Bloem (Nederlander) was er stipt op tijd, maar onze electricien (Zweed) blonk uit door afwezigheid. Na een telefoontje bleek, dat hij van plan was om op 7 oktober te komen! Na wat aandringen, beloofde hij de volgende dag te komen… niet dus! Uiteindelijk toch maar 7 oktober geaccepteerd als uiterste datum. “Ja, absoluut beloofd!!!…. ”

Op 7 oktober was het plafond vervangen, de wanden gesausd en een nieuwe vloer gelegd en de hele keuken gemonteerd.

Op 7 oktober om 7 uur een SMS van de electricien: “Ik vind het heel vervelend, maar kan niet komen, want mijn kinderen zijn ziek en moet dus oppassen”. Grrrrrr…. Hij had er wel een telefoonnumer van een ander bedrijf bijgedaan. Die kon natuurlijk niet direct, maar kwam wel de volgende dag om het werk op te nemen en kon de maandag daarop alles aanleggen. En die kwam ook echt en leverde keurig werk. Pluimpje voor Elcenter dus.

Uiteindelijk zijn we door de electricien een dag uitgelopen, maar verder klopte de planning precies. Pluimpje voor mij dus ☺.

En hier dan foto’s van het eindresultaat, wij zijn er heel tevreden over… Er moet alleen nog een beetje geschilderd worden, maar dat gaat zeker lukken.

Al met al was het een hele operatie met wat kleine tegenslagen, maar zijn we heel tevreden hoe alles uiteindelijk is verlopen. Ik heb trouwens volgens mij nog haast nooit gehoord, dat het plaatsen van een keuken vlekkeloos is verlopen.

Groetjes uit Munkfors met een prachtige zonsondergang:

Hej då,

Jaap en Truus

We hebben wat in te halen…

Met deze blog valt er veel in te halen, want er is best veel gebeurd en gedaan de afgelopen tijd. Dus ga er maar even voor zitten 😁. De blog had ook de titel kunnen dragen “Uit en thuis, uit en thuis”😁

Medio augustus zijn we op reis geweest met Alfred en Iris, vrienden uit Munkfors. Deze reis was al gepland voor april 2020, maar we weten allemaal waarom dat niet door ging. Maar wat in een goed vat zit….

De reis ging via het veer Göteborg-Frederikshaven richting Denemarken, waar we een B&B geboekt hadden, een kleine 40 km buiten Frederikshaven. Een prachtig mooi ingericht huis, op dat moment helemaal voor ons zelf!

We konden daar lekker gezellig even bijkomen van het eerste deel van de reis. De volgende morgen, na een lekker ontbijt, weer verder richting Duitsland, naar St. Michaelisdonn in Sleeswijk-Holstein, waar we een hotel geboekt hadden. Een mooi hotel en fijne kamers.

Na aankomst konden we genieten van een heerlijk diner! De volgende morgen konden we na een uitgebreid ontbijtbuffet  op stap richting Stade, een prachtig Hanzestadje. Om daar te komen namen we de Elbefähre, de veerdienst van Glückstadt naar Wischhafen.

Het weer was goed en zo konden we genieten van terrasjes en wat er zo ter tafel komt 😉. Iris en ik hebben ook nog even gewinkeld. Verder de stad doorgelopen en genoten.

De terugweg gingen we over land en reden door het appelgebied van Sleeswijk-Holstein. Wat een boomgaarden, zover het oog reikte. Na ons even opgefrist te hebben in het hotel, gingen we op pad om wat te eten. Doel: een Balkan-restaurant, vrij dicht in de buurt. Maar dat zat stampvol, met een uur zou er plaats zijn. Dan maar liever iets anders gezocht. We vonden een leuk, maar ook vol restaurant. We konden nog terecht. Maar de bediening liet lang op zich wachten. Toen het eten eindelijk geserveerd werd, bleek dat ze Jaap’s bestelling niet hadden meegenomen! Nog maar weer wachten… Maar het was heel lekker. Als excuses kregen we een gratis Grand Dessert aangeboden! Dat was nog eens service!

De volgende dag gingen we naar Husum, waar de jaarlijkse Hafenmarkt gehouden werd. Daar aangekomen hebben we ons opgesplitst in een damesgroep en een herengroep. De dames gingen over de markt en waren sneller klaar dan de mannen, op zich niet heel logisch. Het bleek dat we een heel stuk niet gezien hadden. De mannen wel èn ook nog een slot bekeken. Wij hebben het 2e deel alsnog bekeken en allebei een sjaal gekocht😊.

Daarna reden we richting Friedrichstadt om naar een modelspoorbaan te gaan kijken. Dit bleek buitengewoon de moeite waard, en niet alleen voor de mannen. Wat prachtig gedaan! Met dag en nacht scènes en donder en bliksem 😱 Alles was tot in de kleinste details uitgewerkt!

Naderhand zijn we het stadje ingereden. Friedrichstadt wordt ook wel “klein Amsterdam” genoemd, met mooie trapgevels. Er zijn in de 17e eeuw veel Nederlanders gaan wonen, voornamelijk remonstranten. In het stadje was die dag ook een oogstfeest gaande met o.a. dans en muziek. Treffen dus!

Wat ook trof was het feit dat er een Lidl open was op zondag. Zo kon de drank voorraad op peil gebracht worden. Ook kochten we lekkere dingen die we tijdens een kaartspel op de hotelkamer nuttigden.

 Na alweer een geslaagde dag vertrokken we weer richting de B&B in Denemarken (dezelfde als op de heenweg). Maar eerst zijn Iris en ik nog bij de kringloop, die bijna naast het hotel was, geweest. Toch nog weer wat gevonden 👍. Via gedeeltelijk snelwegen en binnenwegen kwamen we weer aan en werden we hartelijk verwelkomd door de gastvrouw.

De volgende morgen eerst naar het centrum van Frederikshaven, met gezellige winkels. Lekker koffie gedronken in een leuk café en toen naar de veerhaven. Op de boot lekker zitten kaarten en gegeten. Zo konden we na aankomst in Gölteborg gelijk door naar Munkfors, waar we rond 22.00 uur aankwamen. Een prachtig uitstapje was het!!

Thuisgekomen stortten we ons op werk voor de nieuwe keuken. Maar hierop komen we terug in een speciale keukenblog 😉

Uitstapje 2— lees vakantie!

De keuken was bijna klaar, maar nog veel op te ruimen en te (her) schikken. Maar wij lieten op zondag 17 september de boel de boel en vertrokken richting Denemarken. We namen géén veerboot, maar de bruggen.

Doel: Roskilde, waar we een hotel geboekt hadden voor 2 nachten. Een prachtig hotel trouwens.  Jammer dat het weer niet meewerkte. Vies druilerig! Zo ook de volgende dag. Na het bijzonder geserveerde ontbijt, gingen we de stad in. Eerst de kathedraal van binnen bekeken. Wij waren heel lang geleden in Roskilde en toen zagen we alleen de buitenkant. Het was binnen wel mooi, maar we hebben wel mooiere kathedralen gezien.

Hier binnen stond erg veel in het teken van graven van koningen en hoge adel. Een dooie boel dus😁

Aansluitend de winkelstraat door. Mooie etalages, daar kunnen ze in Zweden nog wat van leren. Maar de lol was er door de regen snel vanaf. We wilden koffie! Aan het plein was een café, een hippe tent. Dat bleek ook wel bij het afrekenen. Voor 2 kleine cappuccino 12 Euro. En wat denk je….. er zat nog geen koekje of chocolaatje bij!!! Maar goed, het is vakantie. Weer in de auto gestapt en wat gaan rijden. We kwamen in een stadje met een mooi overdekt winkelcentrum. Dat paste ons wel. Hier 2 Jan van Haasteren puzzels gekocht. Ze waren in de aanbieding bij de boekhandel. Zo zachtjes aan was het tijd om wat te eten. Dat deden we in een restaurantje, maar toen we wilden betalen bleek dat je alleen met Deense kaart kon afrekenen. Nu hebben we veel kaarten, maar geen Deense. Uiteindelijk mochten we met Zweedse kronen betalen. Alles bij elkaar geschraapt hadden we net niet genoeg, maar het was ok! Pfff!

De volgende morgen vertrokken we weer, nu richting Bremerhaven. We namen weer wat binnendoor wegen en ook weer de veerpont bij Glückstadt. Geen wachttijd. Bij aankomst viel ons het hotel wat tegen, qua ligging en uitstraling. Maar het voldeed en de bedden en het ontbijt waren prima. De volgende morgen gingen we naar het havengebied. Wat een mooie architectuur hier.

Het weer was bagger, stormachtige wind en regenachtig. Nadat we de kade waren afgelopen, was het tijd voor koffie en hete chocolademelk met slagroom 😋 Vervolgens in de auto gestapt en naar Cuxhaven gereden en daar rondgekeken. Bij een Chinees gegeten. Ondertussen stromende regen. Bij de oude vissershaven, waar we langs reden, heel veel leuke visrestaurants, maar het buikje was al vol. Verder een relaxte avond in het hotel. De volgende dag was het weer beter, wel stormachtig, maar droog. We besloten weer naar het havengebied te gaan, wan daar was veel te zien en te doen. Eerst naar de Outlet. Dit was in het prachtige gebouw aan de haven.

Bij deze Outlet niets gekocht. Ik zie die goedkoopte niet zo. Daarna zouden we naar het Klimahaus met een vaste expositie over klimaatverandering, veelal interactief. Maar hier stond een mega grote rij om binnen te komen. Dus wij gingen naar buiten dingen bekijken en uitwaaien! Daarna nog via een corridor naar een mega winkelcentrum. En dan vraag je je af wat doen we hier? Een heerlijk ijsje eten en dan weer terug naar het hotel. Later nog naar de oude vissershaven gereden om in één van de visrestaurants lekker te eten.

De volgende dag naar Nederland. Ook nu weer storm en regen. Na het ontbijt vertrokken we via binnenwegen naar Veendam. Daar mochten we in het huis van onze vrienden Immie en Tonny, die op dat moment in hun huis in Zweden waren. Dat was helemaal geweldig, zo’n gezellig huis! Daarbij ook centraal gelegen voor de bezoekjes die wij af wilden leggen. Ook ontvingen we 2 keer bezoek. We bezochten familie en vrienden en het was heerlijk om elkaar na lange tijd weer te zien. We werden buitengewoon hartelijk ontvangen.

Vanwege Corona hebben we het aantal bezoeken wat beperkt. Er komen andere tijden,toch? Natuurlijk moest er ook tijd worden besteed aan boodschappen inslaan. Zowel supermarktartikelen als Sinterklaas inkopen. Ook de wijnvoorraad is weer aangevuld (dat hadden wij de vorige trip niet gedaan). We zijn zelfs nog naar de kapper geweest in Veendam. Dat scheelt de helft in prijs, en klaar is maar weer klaar! Woensdag kwamen Immie en Tonny terug in Nederland en we hebben samen nog een gezellige middag en avond gehad. De volgende morgen moest er ingepakt worden. Toen ik de bagage bekeek dacht ik: dat gaat nooit passen. Maar Jaap kan dat! Er was zelfs nog een gaatje over! Dat werd gevuld in Säffle, waar we nog verse boodschappen, zuivelproducten en groente en fruit, gedaan hebben.

Dit is ongeveer een kwart van de boodschappen die in de auto zaten!

We hebben een fantastisch verblijf in Veendam gehad. Enorm bedankt lieverds!

Donderdag net na de lunch vertrokken we met zon. Maar bij de grens begon het te regenen en dat nam alleen maar toe. Dat gaf beroerd zicht. Niet fijn. Eerst via binnenwegen, omdat we tijd genoeg hadden. Daarna bij Hamburg toch maar de Autobahn genomen tot Lubeck, waar we een Grieks restaurantje vonden om te eten. Toen nog het laatste stukje naar Travemünde, We waren blij dat we op de terminal van de Finnlines waren. Rond 21.30 konden we oprijden en in de hut aangekomen kozen we al gauw voor ons bedje. De volgende morgen reden we weer om 07.20 uit de haven van Malmö. Het was buitengewoon stil op de weg met mooi zonnig weer. Om 15.30 waren we thuis. Inclusief boodschappen doen en de warme lunch!

Hoe mooi het ook was, thuis komen is altijd heerlijk, en zo hoort ook!

Hej då,

Truus en Jaap

Deze zomer…

Onze laatste blog plaatsten we op 22 juni, het begin van de zomer. Nu zitten we bijna in de herfst, dus hoognodig tijd voor een zomerblog!

Wij hebben hier een prachtige zomer gehad! We zagen ook het weer in Nederland en daarbij vergeleken was het hier supermooi.

Half juli kregen we bezoek van Bente en Bart, die zijn drone mee had en daarmee prachtige foto’s van ons huis heeft gemaakt.

We hebben overigens deze maanden heel veel bezoek gehad en zijn op bezoek geweest, en daar genoten we zeer van.

Uitstapjes hebben we ook veel gemaakt, soms met z’n tweeën soms met vier.

Met Jan en Annie gingen we naar Arvika om weer heerlijk te genieten van een lunch bij Sågudden. Maar op de weg er naartoe ook koffie gedronken op het prachtige plekje bij Renstad. Met ook weer geweldig weer.

Later in de maand maar weer eens de caravan gepakt en een paar dagen in Varnäs (boven Stöllet) gestaan. Met een verkoelende duik voor de deur 😁

De bedoeling was dat we zaterdags  door zouden gaan naar Borlänge, om van daaruit Jasper en Alde op te halen. Maar dat liep anders. Één steunpoot van de caravan wilde niet meer ingedraaid worden. Hetgeen met hulp en veel kracht toch gelukte, maar de schroefas was krom en het was niet zeker of die nog goed zou werken.  Toen maar besloten om terug naar huis te gaan, en op maandag met de auto naar Borlänge te gaan. De reden dat Malin niet met ons mee terugging was werk (nieuwe baan en nog geen vakantiedagen). Na lekker samen gegeten te hebben, vertrokken we weer richting Munkfors.

Ook mochten we bij Suzanne komkommers uit de kas komen halen. Zoon Matthijs gaf een rondleiding en liet delen van zijn natuurverzameling zien.

We hadden een geweldige week samen, met veel afwisseling. Een speeltuin, gezellig uit eten, knutselen, zwemmen, met Lego bouwen en met de caravan op stap naar Rådastrands Camping. Het weer was helaas juist deze dagen niet geweldig, maar we hebben er wel van genoten.

Alde en Jasper hebben ook nog heerlijk gekookt en chocoladebollen gemaakt. Dus een goed gevuld programma! Op de zondag gingen we richting Kopparberg, waar we Malin weer zouden treffen bij Källmans Skogscafe, een zomercafé op een prachtige plek midden in de bossen, met een schitterende tuin! Daarna nog naar een oude zilvermijn geweest, waar het uitzicht heel mooi was. Toen was het weer tijd om afscheid te nemen. We konden terug zien op een superleuke week! ❤️

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Maar we gingen gewoon door met gezellige dingen. Samen met Erik en Angélique ijs eten bij de hembygdsgård in Sunne, en daarna naar Tossebergs Klätten. Wat een uitzicht daar weer! En weer heerlijk weer! Genieten!!

Ondertussen zijn we op 15 augustus. En weer een gezellige uitstap met Daan en Liesbeth. Via binnendoor wegen naar Gräsmark. Een eerste stop bij Ransbysäter, bij de Duitse bakker in het bos bij de de watermolen in Björkaälv. Wat een prachtig plekje met ook nog eens koffie en versgebakken lekkers.

Daarna naar Gräsmark waar we gingen lunchen (warm eten) bij “Kalasmakeriet”, een voormalige Prästgård (domineeswoning) met uitzicht op het meer en de kerk. Het eten was uiterst royaal en smakelijk!

Daarna nog even naar de kapper, en goed geknipt kwamen we voldaan weer thuis 😁

Een paar dagen later waren we weer op weg voor een bezoek van een paar dagen aan Växsjö, waar we 2 nachten een hotel geboekt hadden. De weg ernaar toe was mooi! Een koffiestop bij het Götakanaal, dat we nog een tijd gevolgd hebben.

Om de middag waren we in Hjo. Heerlijk gelegen aan het Vättern. Het is een meer, maar zo groot, dat het een zee lijkt. We lunchten daar en genoten ook van heerlijk ijs. Een wandeling was ook wel even lekker, want we hadden nog een stukje te gaan.

Het hotel was een aangename verrassing! Alles net gerenoveerd en mooi ingericht en een hartelijke ontvangst. Het hotel was heel dicht bij het centrum. Een leuke gezellige stad!

Na een heerlijke nacht en lekker ontbijt op weg naar Kronobergs slott, een slotruïne. Fotogeniek is dat altijd. Er stond een prachtige boom die waarschijnlijk heel veel heeft ”gezien”. Koffie was er niet te krijgen om 11 uur, maar pas om 12 uur. NB: personeel liep er gewoon rond …. Commercie….commercie🤔

Dus door naar een volgende plek. Een werkelijk schitterende plek met een mooie watermolen!

Hier hebben we rondgelopen en foto’s gemaakt, maar ook hier geen koffie 😉 maar…. daarna naar een heel leuk café “Svenska Tanternas trädgårdscafé”.

Hier lekker in de zon genoten en weer opgeladen voor een bezoek aan Huseby Bruk. Een landgoed met een historische ijzerindustrie, met prachtige gebouwen, parken en tuinen. Daar heerlijk rondgelopen. De dag vorderde al behoorlijk.

Tijd om terug te gaan naar het hotel. In de avond gezellig gegeten in een mooi restaurant. De volgende morgen was het alweer tijd om in te pakken. Na het ontbijt vertrokken we richting Gränna. Daar zijn we alleen maar doorgereden, want het was er bomvol toeristen!

Doorgereden naar Vadstena waar het gezellig druk was. Jaap is het slot rondgelopen en ik genoot even van een loppis en kocht er een prachtige vaas en mooie schoenen. Vervolgens heerlijk geluncht op het overdekte plein. Daarna nog de benen gestrekt met een lekkere wandeling. Het weer was nog steeds super! En thuisgekomen genoten we nog na! Heerlijke dagen!

Zaterdag 4 september. Vandaag doen we wat al lang in het vat zat, n.l. pannenkoeken bakken op een vuurtje buiten. Samen met Daan en Liesbeth en Jan en Annie. De bedoeling was: Stor En, maar daar zat al een grote familie. Dus omdraaien en terug het stoffige pad af. De volgende optie was: Lakenesjön. En daar hadden we geluk. Helemaal vrij, met een topuitzicht! Wat een feestje, zo gezellig en….. lekker! Dit is altijd een succes!

Maar nu naar het hier en nu…. de keuken is half gesloopt en de helft van de nieuwe kastjes is in elkaar gezet. Het wordt al een beetje kamperen in huis.

De volgende blog zul je zien hoe het verder gaat met de plaatsing e.d.

Hej då!

Jaap & Truus

Zomerse pret!

Hej!

Ik besloot de vorige blog met hoop dat er gezelligere tijden aan zouden breken. En dat is zeker gelukt! En we laten nu even meegenieten van de prachtige momenten die achter ons liggen.

Op 22 mei was er een loppis georganiseerd door het hele dorp. Op zo’n 13 plaatsen. Iedereen in zijn/haar eigen tuin. Jaap had de caravan uit de carport gehaald en zo kon de loppis onder dak plaatsvinden. Ik had flink opgeruimd in huis, en Jaap had spullen van de zolder gehaald. De dag zelf was een groot succes. Veel aanloop, mooi verdeeld over de dag. De opbrengst was boven verwachting hoog, 180 euro! Later nog 3 loppisdagen gehad, maar die waren minder succesvol, maar niet minder gezellig. Véél koffiedrinkers en zelfs een tuinconcert! Ook nu nog staat er nog van alles. Af en toe zal ik “de winkel” openen😁

Omdat de caravan toch al buiten stond en er mooi weer voorspeld werd, planden we een paar dagen weg. Jaap had een kleine camping gevonden in de buurt van Torsby. Donderdag 27 mei, nog met een koude gure wind daar naar toe. Dat bleek niets te zijn! Een soort voetbalveld zonder enige beschutting en super drassig. Zo zelfs dat we er zonder de 4×4 aandrjving vrijwel zeker in waren blijven steken! Dus gauw naar plan B wat ook niet leuk was. Zo kwamen we in Gräsmark terecht op camping Lagom. Een mooie camping en hartelijke ontvangst. De volgende dag was het ineens volop zomer, en ook de dagen erna 27+ graden. We kennen de omgeving vrij goed, het is maar ca. 70 km van ons huis, maar we maakten in de avonden mooie ritjes tot aan de Noorse grens waar je vanwege corona niet verder mocht. Mooie plekjes en een mooie eland gezien.

Op zaterdag deden we een boodschapje en zouden even de loppis tegenover de winkel bezoeken toen we Anki tegen het lijf liepen. Een Zweedse vriendin die we al, mede door corona, anderhalf jaar niet gesproken hadden. Hoe grappig!

Later nog de prachtige kerk van Gräsmark bekeken.

Op zondag kwamen Alfred en Iris op visite. Heel gezellig! De maandag, mijn verjaardag, was een topdag met, weer, prachtig weer. We besloten naar Arvika te gaan naar Sågudden, een openlucht museum. In een mooi park was een prachtig gelegen terras waar we heerlijk aten.

Daarna Arvika bekeken vanuit een treintje. Grappig! Via binnendoor weggetjes weer naar de camping. De volgende dag onze 2e Covid-19 vaccinatie gehaald in Sunne en de dag erop weer naar huis. Onderweg nog koffie gedronken bij Anki en Bosse.

De locatie in Arvika beviel ons zo goed, dat we er een goeie week later al weer waren. Dit keer met Peter, die jarig was, en Constance . Op de heenweg maakten we een koffiestop op een prachtige plek, Renstad genaamd.

Daarna naar Sågudden. Ook nu weer genoten van het eten! Daarna ook nog een rondrit in het treintje maar dit was vanwege een lekke band, maar een kort rondje. Toen zijn we zelf nog maar even de stad in gegaan. Een ijsje gegeten en Constance en ik allebei een tas gekocht. In Munkfors werden we verwelkomd met een daverend onweer.  Een lawaaierige afsluiting van een prachtige dag!

Een paar dagen later gingen Peter en Jaap naar Hagfors, naar de opening van het spoormuseum. Peter doet daar soms wat werkzaamheden, waar ze heel blij mee zijn. Daarna besloten de mannen lekker uit eten te gaan. Constance en ik hebben ons thuis heerlijk vermaakt (met kaarslicht en wijn).

Afgelopen vrijdag weer vertrokken met de caravan. Ditmaal richting Borlänge, een stad dichtbij Falun, waar Jasper, Malin en Alde wonen. Op weg er naar toe koffie gezet, en gedronken, in Frederiksberg, op een mooi plekje.

Op de camping in Sifferbo, een paar kilometer buiten Borlänge kregen we een heel mooi plekje. Genoeg ruimte voor de BBQ en andere activiteiten samen met de kinderen.

De volgende dag hebben Jaap en ik ingevuld met winkelen, lekker eten en een leuke rondrit.  ‘s  Avonds een beste onweersbui gehad en fikse regen. Op zondag was het weer mooi weer. We zouden Jasper, Malin en Alde treffen op een, voor mij, geheime locatie. Dit was nog voor mijn, maar ook voor Jasper’s verjaardag. Het was “Gammalgården” in Borlänge. Een soort openluchtmuseum met restaurant. Daar heerlijk genoten. Zelfs van een voorstelling van Alde en haar mamma.

Daarna via een prachtige route naar een meer met heerlijk zwemwater. Wat een waterpret! Opa Jaap las lekker de krant😊Later speelden we nog een potje kup (een vikingspel met houten blokken en stokken) waar ik echt niet handig in ben!

Aan het eind van de middag was er gereserveerd bij “Black Stone Steakhouse”. Fantastisch eten en vlees of vis wat je zelf nog op een gloeiend hete zwarte steen kon garen naar eigen smaak. Dit was echt superleuk en lekker!

Na het toetje zijn we nog met de kinderen mee naar huis gegaan. Maar niet heel erg lang. Het begon te onweren en fors te regenen. De rit naar Borlänge was geen pretje. Als een onderzeeër! Blij dat we terug waren. We zouden tot dinsdag blijven maar het weer was niet meer zo mooi dus maandag richting huis. Tussen de middag bij Lindesnäs bruk een broodje gegeten.

Toen nog boodschappen gedaan in Hagfors. Thuisgekomen nog een beetje uitgepakt en de wasmachine aangezet.

In de avond voetbal gekeken. Wij houden nog steeds van oranje maar ook van de geel blauw en met de 3 kronen! Zeer veel zomerse pret, of niet dan? Hopelijk komt er nog veel meer!

Hejdå!

Na lange tijd….

Na lange tijd eindelijk weer een blog! Het gekke in deze tijd is, dat je niet zoveel te doen hebt en er niet zoveel te beleven valt…. maar je komt tijd tekort! Herkenbaar?

Maar we zullen proberen om in een nutshell de afgelopen tijd te beschrijven.

Afgelopen winter hebben we genoten van de sprookjesachtige sneeuwlandschappen. Dat is erg fotogeniek.

Maar….als het in april nog sneeuwt, dan zien we het liever niet meer. Even ter illustratie: 21 april in no time een witte wereld onderweg van Sunne naar Munkfors. De dagen ervoor was het korte broeken weer.

In deze coronatijd komen we bijna nergens. Dan verzin je wat: een uitstapje naar Charlottenberg (vlakbij de Noorse grens) waar een heel groot winkelcentrum is. Maar nu is het er uitgestorven, want de Noren, die heel veel inkopen hier, zijn er niet. Grenzen hermetisch gesloten! Maar wij konden heerlijk ons gang gaan. Dit beviel zo goed dat we dit nog eens herhaald hebben.

Wat we verder deden: Jaap is de afgelopen maanden veel bezig geweest met zijn spoorbaan in zijn mancave. Ook de stamboom groeit nog steeds! Ik heb heel veel getekend. Portretten in potlood.

Ook Jan van Haasteren puzzels leggen is voor mij een leuk tijdverdrijf. Handwerken komt me nu de neus uit.

Soms gebeuren er onverwachte dingen. Op een dag was er een bootje op de rivier achter ons huis. De 2 mannen in het bootje waren aan het dreggen. Maar wat en hoe…. Geen idee! Maar het bleek dat ze een ontvanger zochten die dient om de zalmen te traceren die voorzien zijn van een transponder, als die er langskomt. Dat was kennelijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want ze zijn daarna nog 2x terug geweest. De laatste keer met een duiker. Of het uiteindelijk gelukt is…. geen idee!

Een ander onverwachte gebeurtenis: brand aan de overkant van de weg. Dit was afgelopen zondag bij stralend zomer weer. De overburen waren afval aan het verbranden in een olievat. We kregen een appje van vriend Ernst. Die gaf aan dat het branden op een wat enge plek was. Toen Jaap ging kijken was er niemand te bekennen, terwijl de brand zich al buiten de ton uitbreidde. De mensen zelf bleken in de kelder aan het opruimen te zijn!! Toen ze de brand zagen, raakten ze in paniek, maar deden verder niets, Jaap belde 112 en die zouden direct komen. Maar het waaide behoorlijk en alles was kurkdroog. Dus nog maar even onze brandblusser leegspuiten. Ondertussen kwamen 2 bluswagens en een commandowagen. Later ook politie. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen!

Dat het ook anders kan bewees Jaap de vrijdag ervoor. Windstil was het en bij uitstek geschikt om de aardkelder af te branden. Maar eerst de waterslang uitleggen. Binnen 10 minuten was de heuvel kaal. Alles onder controle. Nu kan het groen weer tevoorschijn komen!

Afgelopen zaterdag zijn we naar Falun geweest! Naar Jasper, Malin en Alde. We verheugden ons er zeer op! We hadden ze sinds begin januari niet meer in het echt gezien. De hoofdzaak van deze dag was het vieren van Alde’s verjaardag. Zij was al op 11 maart 6 jaar geworden. Maar door de verhuizing naar een ander appartement was er nog geen tijd geweest om het te vieren. Wat was het een heerlijke dag! Het was ook fijn dat we al 3 weken geleden onze eerste Covid-19 vaccinatie gehad hadden. Dat gaf iets meer bewegingsvrijheid. Het was heel gezellig, met lekker weer, zalig eten,  maar vooral samen zijn! Met opa al begonnen om het Lego cadeau in elkaar te zetten en met oma gezellig nagels lakken. Het is ook zo heerlijk dat we veel dichter bij elkaar wonen. Nu kunnen we met gemak op één dag heen en terug! We gaan elkaar weer snel zien❤️

Ook er moesten er verder nog werkzaamheden verricht worden. Zoals het knotten van de twee bomen bij de voordeur. Dat is geen gemakkelijke klus. Maar Jaap heeft het, in etappes, geklaard, maar moest het wel met rugpijn bekopen. Geen wonder, want je moet soms gekke bewegingen maken. Nu de takken nog afvoeren!

Deze week ben ik voor darmonderzoek geweest, maar gelukkig zag alles er keurig uit. Alleen 2 poliepen weggehaald.

Dit was zo’n beetje het wel en wee van de afgelopen tijd. Niet heel spannend, maar dat hoeft niet altijd om het goed te hebben.

Op 1 juni krijgen we de 2e Covid-19 vaccinatie en men denkt hier dat rond die datum ook het digitale vaccinatiebewijs klaar zal zijn. De verwachting is dat het binnen de EU op of rond 26 juni ingevoerd zal worden, zodat er weer gereisd kan worden. We hopen het van harte, want dan valt er ook meer gezelligs te schrijven 😉

Hej då!

Truus

Maagdelijk

Het jaar ligt haast nog maagdelijk aan onze voeten. We weten nog niet wat voor ons ligt, maar we gaan er maar van uit dat het een beter jaar wordt dan 2020!

We hopen dat de eerste week in het nieuwe jaar voor iedereen naar wens is verlopen.

Voor ons wel! We hebben genoten van een super gezellige week, die begon op 30 december. Voor het eerst zagen we Alde en Jasper weer sinds begin september en Malin sinds augustus. Zij kwamen nu voor enkele dagen, maar logeerden niet bij ons. We hadden de mogelijkheid om het huis van Erik en Angélique te lenen, waar zij konden wonen! Dat was in ieder geval meer Coronaproof. Maar het was veel meer dan dat! Voor Jasper, Malin en Alde was het vakantie! En voor ons was het heerlijk om ’s morgens lekker lui de dag te starten en ’s avonds laat nog lekker bij te komen. Bedankt lieve Erik en Angélique!

We hebben deze dagen van alles gedaan! Sinterklaas gevierd op oudjaarsdag, de op Sinterklaasavond bezorgde cadeautjes lagen nog mooi in de zak te wachten. Alde vond het wel knap van ons dat we de pakjes niet al uitgepakt hadden!😁 Verder knutselen, tekenen, met Lego gespeeld, mooie films gekeken, met de slee van de helling af (er lag een dun laagje sneeuw), oliebollen gebakken ( en gegeten), spelletjes gedaan en lekker gegeten samen!

Ook vond Alde het erg mooi dat ik haar heb geleerd hoe je moet haken. Ze zei zelf: “Ik kan het nog niet helemaal, maar dat komt nog,”😄

Het beviel allemaal zo goed dat ze tot woensdag zijn gebleven in plaats van maandag! Donderdag vond ik het, ondanks dat Jaap en ik druk bezig geweest waren, wel heel erg stil!

Ondertussen zijn de kerst spullen uit huis verdwenen en is alles weer tip top schoon en fris. Heerlijk weer. Hier in Zweden houden ze vaak een grote schoonmaak voor de kerst, maar dat vind ik persoonlijk niks.

De sneeuw die nieuwjaarsdag viel, ligt er nog steeds, maar vannacht is er een mooie laag bij gekomen en morgen en dinxdag komt er nog meer. Het is echt poedersuiker land! Zo mooi maagdelijk wit! Daar brengt Jaap nu verandering in, want de sneeuw moet geruimd worden! De komende week zal het koud blijven tot –12, dus de sneeuw blijft nog wel een poosje!

Met corona is het hier in Munkfors goed te doen. Weinig besmettingen hier vergeleken met de omringende gemeenten. Daarbij is Värmland ook relatief minder getroffen dan de andere regio´s. Dus het is nog goed te doen. Maar het is nog steeds: Stay safe, stay at home!

Lieve groet van ons!

Stand van zaken en de blik vooruit!

Sinds de vorige blog in augustus, staat het leven, ook hier, nog steeds in het teken van Covid 19. In augustus en september was het nog rustig en hebben we nog een paar leuke dingen gedaan. Wioj zijn onder andere nog een paar dagen met de caravan weggeweest en ook nog een paar leuke rondritjes in de omgeving gemaakt. Hieronder een foto-impressie:

Ook kregen wij begin september nog een bezoekje van Jasper en Alde (Malin moest studeren). Alde en Truus genoten volop van het zwembad!

Ook bij opa op de grasmaaier was het een feestje

In het naburige Ransäter is Ransäter Vintage gevestigd. Het is daar in de zomerweekenden erg leuk met een ouderwetse benzinepomp, een loppis, een ouderwetse winkel en je kunt er wat eten en drinken.

We hebben ook nog een paar leuke uitstapjes gemaakt in de herfst met prachtige herfstkleuren:

Spectaculair was dit najaar de waterval in Munkfors, want er is deze herfst behoorlijk wat regen gevallen:

Ook hier is de 2e golf in volle gang. Het leven voor ons speelt zich veelal binnenshuis af. Zonder bezoek of aanloop. Soms buiten een praatje. De winkels zijn hier nog wel open en ook de restaurants, wel met de nodige restricties. Al sinds half november is het zwembad gesloten. Dat betekent eigenlijk dat alle dagen op weekend dagen lijken, want de regelmaat ontbreekt. Maar… we vermaken ons toch prima. De dagen zijn veel te kort, maar dat komt misschien omdat we laat opstaan. Maar dat komt dan weer omdat de avonden zo lekker lang en gezellig zijn😄

Ook het weer zit de laatste tijd niet mee. Sinds de 2e week van november hebben we maar 1x de zon gezien. Andere jaren is het vaak al wat wit, maar ook hier is nauwelijks sprake van.

De kerst vieren Jaap en ik met z’n tweeën. We maken het wel gezellig! De sfeer is te vinden in de tuin en ook in huis en is naar tevredenheid!

We wensen jullie allemaal gezellige feestdagen toe, ook al zien die er anders uit dan anders, maar met de blik vooruit op 2021 waarin we mogelijk weer normaal kunnen gaan leven.

Veel liefs van ons en blijf gezond!

Jaap en Truus

Een nieuwe blogsite

Hej!

Vanaf vandaag hebben wij een heel nieuwe uitvoering van onze blog. Tot nu toe publiceerden wij op www.jaapentruus.blogspot.com, maar deze blogpagina is door een aantal nieuwe “verbeteringen” dermate gebruiksonvriendelijk geworden, dat we zijn overgestapt naar het programma van wordpress.com.

Wij willen jullie op de hoogte blijven houden van ons leven in Zweden en zodra de Corona-pandemie dit weer mogelijk maakt, ook daarbuiten.

Voor het geval je onze blog voor het eerst ziet:

Wij zijn Jaap en Truus Metselaar, respectievelijk 73 en 68 jaar oud (2020) en wij hebben in het jaar 2000 een vakantiehuis in Munkfors in Värmland in Zweden gekocht. Omdat het leven in Zweden ons erg goed beviel, zijn wij in 2009 zijn wij na onze pensionering voorgoed geëmigreerd van Winsum in Groningen naar Munkfors in Zweden en hebben daar tot nu geen moment spijt van gehad.

Voor onze familie en vrienden zijn wij in 2009 een blog begonnen om hun op de hoogte te houden van het leven in Zweden en te laten zien hoe prachtig dit land is.

Alle voorgaande blogs zijn dus nog te zien op jaapentruus.blogspot.com.

Wij wensen jullie veel leesplezier met onze vernieuwde blog!

Jaap & Truus