Zomerse pret!

Hej!

Ik besloot de vorige blog met hoop dat er gezelligere tijden aan zouden breken. En dat is zeker gelukt! En we laten nu even meegenieten van de prachtige momenten die achter ons liggen.

Op 22 mei was er een loppis georganiseerd door het hele dorp. Op zo’n 13 plaatsen. Iedereen in zijn/haar eigen tuin. Jaap had de caravan uit de carport gehaald en zo kon de loppis onder dak plaatsvinden. Ik had flink opgeruimd in huis, en Jaap had spullen van de zolder gehaald. De dag zelf was een groot succes. Veel aanloop, mooi verdeeld over de dag. De opbrengst was boven verwachting hoog, 180 euro! Later nog 3 loppisdagen gehad, maar die waren minder succesvol, maar niet minder gezellig. Véél koffiedrinkers en zelfs een tuinconcert! Ook nu nog staat er nog van alles. Af en toe zal ik “de winkel” openen😁

Omdat de caravan toch al buiten stond en er mooi weer voorspeld werd, planden we een paar dagen weg. Jaap had een kleine camping gevonden in de buurt van Torsby. Donderdag 27 mei, nog met een koude gure wind daar naar toe. Dat bleek niets te zijn! Een soort voetbalveld zonder enige beschutting en super drassig. Zo zelfs dat we er zonder de 4×4 aandrjving vrijwel zeker in waren blijven steken! Dus gauw naar plan B wat ook niet leuk was. Zo kwamen we in Gräsmark terecht op camping Lagom. Een mooie camping en hartelijke ontvangst. De volgende dag was het ineens volop zomer, en ook de dagen erna 27+ graden. We kennen de omgeving vrij goed, het is maar ca. 70 km van ons huis, maar we maakten in de avonden mooie ritjes tot aan de Noorse grens waar je vanwege corona niet verder mocht. Mooie plekjes en een mooie eland gezien.

Op zaterdag deden we een boodschapje en zouden even de loppis tegenover de winkel bezoeken toen we Anki tegen het lijf liepen. Een Zweedse vriendin die we al, mede door corona, anderhalf jaar niet gesproken hadden. Hoe grappig!

Later nog de prachtige kerk van Gräsmark bekeken.

Op zondag kwamen Alfred en Iris op visite. Heel gezellig! De maandag, mijn verjaardag, was een topdag met, weer, prachtig weer. We besloten naar Arvika te gaan naar Sågudden, een openlucht museum. In een mooi park was een prachtig gelegen terras waar we heerlijk aten.

Daarna Arvika bekeken vanuit een treintje. Grappig! Via binnendoor weggetjes weer naar de camping. De volgende dag onze 2e Covid-19 vaccinatie gehaald in Sunne en de dag erop weer naar huis. Onderweg nog koffie gedronken bij Anki en Bosse.

De locatie in Arvika beviel ons zo goed, dat we er een goeie week later al weer waren. Dit keer met Peter, die jarig was, en Constance . Op de heenweg maakten we een koffiestop op een prachtige plek, Renstad genaamd.

Daarna naar Sågudden. Ook nu weer genoten van het eten! Daarna ook nog een rondrit in het treintje maar dit was vanwege een lekke band, maar een kort rondje. Toen zijn we zelf nog maar even de stad in gegaan. Een ijsje gegeten en Constance en ik allebei een tas gekocht. In Munkfors werden we verwelkomd met een daverend onweer.  Een lawaaierige afsluiting van een prachtige dag!

Een paar dagen later gingen Peter en Jaap naar Hagfors, naar de opening van het spoormuseum. Peter doet daar soms wat werkzaamheden, waar ze heel blij mee zijn. Daarna besloten de mannen lekker uit eten te gaan. Constance en ik hebben ons thuis heerlijk vermaakt (met kaarslicht en wijn).

Afgelopen vrijdag weer vertrokken met de caravan. Ditmaal richting Borlänge, een stad dichtbij Falun, waar Jasper, Malin en Alde wonen. Op weg er naar toe koffie gezet, en gedronken, in Frederiksberg, op een mooi plekje.

Op de camping in Sifferbo, een paar kilometer buiten Borlänge kregen we een heel mooi plekje. Genoeg ruimte voor de BBQ en andere activiteiten samen met de kinderen.

De volgende dag hebben Jaap en ik ingevuld met winkelen, lekker eten en een leuke rondrit.  ‘s  Avonds een beste onweersbui gehad en fikse regen. Op zondag was het weer mooi weer. We zouden Jasper, Malin en Alde treffen op een, voor mij, geheime locatie. Dit was nog voor mijn, maar ook voor Jasper’s verjaardag. Het was “Gammalgården” in Borlänge. Een soort openluchtmuseum met restaurant. Daar heerlijk genoten. Zelfs van een voorstelling van Alde en haar mamma.

Daarna via een prachtige route naar een meer met heerlijk zwemwater. Wat een waterpret! Opa Jaap las lekker de krant😊Later speelden we nog een potje kup (een vikingspel met houten blokken en stokken) waar ik echt niet handig in ben!

Aan het eind van de middag was er gereserveerd bij “Black Stone Steakhouse”. Fantastisch eten en vlees of vis wat je zelf nog op een gloeiend hete zwarte steen kon garen naar eigen smaak. Dit was echt superleuk en lekker!

Na het toetje zijn we nog met de kinderen mee naar huis gegaan. Maar niet heel erg lang. Het begon te onweren en fors te regenen. De rit naar Borlänge was geen pretje. Als een onderzeeër! Blij dat we terug waren. We zouden tot dinsdag blijven maar het weer was niet meer zo mooi dus maandag richting huis. Tussen de middag bij Lindesnäs bruk een broodje gegeten.

Toen nog boodschappen gedaan in Hagfors. Thuisgekomen nog een beetje uitgepakt en de wasmachine aangezet.

In de avond voetbal gekeken. Wij houden nog steeds van oranje maar ook van de geel blauw en met de 3 kronen! Zeer veel zomerse pret, of niet dan? Hopelijk komt er nog veel meer!

Hejdå!

4 gedachten over “Zomerse pret!

 1. Hallo Nederlandse Zweden, Geweldig om te lezen en (weer) te zien dat ook ‘jullie’ stuk Zweden dat jullie laten zien, mooi is. Het is oerlang geleden dat ik er ooit was en helaas is er nooit van gekomen verre neef Hans (in Indië geboren) die met Zweedse Ruth huwde, te bezoeken, hoe vaak ie het ook vroeg. Weet niet of moeder Bolt over zijn oudste broer, doedelzakspelende Ton, ooit heeft verteld. Na de oorlog in Nederland terug in Nederland ging hij vanuit Paterswolde naar een HBS in Groningen. Die school organiseerde op zeker moment een schoolkamp (in tenten). Ton weigerde daaraan deel te nemen, hij had drie jaar (in een Jappenkamp) op de grond moeten slapen. In een tent op de grond slapen heeft hij nimmer gedaan, ondanks aandringen van vrouw en kinderen. Uiteindelijk kwam er toch maar een caravan. We waren vorige week in Onstwedde en hadden een grote verrassing. Nico (oudste van Jarg Jan), zijn vrouw Herma en hun dochtertje Sanne (half jaar oud) kwamen ons opzoeken. Covid-19 weerhield ons wederzijds van persoonlijk contact – het was dus de eerste kennismaking met Sanne. Reisplannen hebben we nog niet, reiswensen/-dromen wel, ook op onze oude dag maar als het nimmer meer kan, dan is dat gewoon zo. Weten jullie dat Henny Charité (ooit Köhnke) is gestorven veertien dagen geleden? Met Jolanda en( soms ook met Peter) hebben we nog regelmatig contact. Henny was Alzheimerpatiënte en woonde al een aantal jaren verzorgd. Gisteravond was ik één van de vijf gidsen die een rondleiding voor een minigroepje (we waren met zeven) op de Gorsselse Heide verzorgde. donderdagavond – volle maan – weer. Die rondleidingen worden in het plaatselijke sufferdje aangekondigd. Sinds covid-19 moet je je aanmelden – lang ook deden we niets omdat het niet kon. Donderdag verwachten we 34 gasten die we over vijf gidsen verdelen. Ik werd een aantal jaren geleden al weer natuurgebiedsgids na een opleiding van ruim een jaar (IVN). Onze dierbare Homer hebben we begin maart moeten laten inslapen (ruim 13 jaar oud). Nog maar twee weken later werden we gebeld of we tijdenlijk een Newfoundlanderdame wilden verzorgen. Hij zwaar psych. patiënt, zij dagelijks werken, hij op een wachtlijst voor opname, koos zij voor de hond. Ik dacht dat de dame 5,5 was maar toen ik haar kwam halen was het me onmiddellijk duidelijk: een jonge hond – nu 22 maanden. We zeiden ja omdat we ons voorstelden hoe het was als wij hulp nodig hadden gehad voor onze woef als ons iets was gebeurd. sinds half maart hier heb ik haar – zeggen anderen – veel geleerd. Het was een stuiterbal, nog wel, maar als ik een opracht geef, luistert ze heel goed. Is ook nodig want wel een massa van 50 kg. Waarschijnlijk nog hier tot eind juli/begin augustus. Zal ik wel even moeten slikken maar dat wisten we. Betere tijden, ja toch wel maar ook nog wel zorgelijk nu met name zoveel jongeren uit de diverse Europese landen elkaar weer treffen in toeristenoorden in Spanje, Portugal of Italië. Daar geen 150 cm noch mondkap, wie treffen ze en wat nemen ze mee? Ze feesten er uitbundig begreep ik van de teruggekeerde zoon van de buurman. Eén van onze dierbaren (71) , tweemaal Pfizer, kreeg toch corona maar had nauwelijks echt koorts (38.5), was wel enkele dagen honds en hondsberoerd. Nu weer boven Jan maar wist ook zeker, blij te zijn met zijn prikken want het was nu al geen pretje door Covid-19 te zijn geveld. Lieve groet, magda Ton groet ook!!!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat jammer nu weer dat we nog niet naar Zweden kunnen komen zonder veel gedoe. Het is er gezelliger dan hier , zo te zien. Prachtige foto’s Ook een mooie camping in Gräsmark. En wat is Alde groot geworden.
  Geniet van de zomer , de tijd gaat snel genoeg.

  Geliked door 1 persoon

 3. Was weer een plezier om te lezen… gelukkig kregen we via facebook al voorproefjes, Nog leuker elkaar gauw in het echt te zien…

  Martin en Anneke

  >

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: